Vârsta organelor, noua descoperire din medicină. Oamenii de știință pot spune cât de repede îmbătrânești

Vârsta organelor, noua descoperire din medicină. Oamenii de știință pot spune cât de repede îmbătrânești Vârsta organelor, noua descoperire a specialiștilor din medicină. Sursa Foto: Dreamstime.com

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că vârsta este mai mult decât un simplu număr.

Vârsta organelor și secretul unei vieți mai lungi

Un bun exemplu este milionarul Bryan Johnson. Pe hârtie, el are 46 de ani. Dar el a ținut prima pagină a ziarelor contestând ideea că acest lucru înseamnă ceva despre sănătatea sa - și despre durata de viață.

Printr-un regim anti-îmbătrânire strict, care presupune o dietă vegană strictă, exerciții fizice regulate și administrarea a peste 100 de pastile pe zi, medicii lui Johnson au declarat pentru Bloomberg că rezultatele testelor sale arată că a obținut inima unui tânăr de 37 de ani, pielea unui tânăr de 28 de ani și capacitatea pulmonară a unui tânăr de 18 ani.

Așadar, câți ani are, mai exact? Medicii lui Johnson au declarat pentru Bloomberg că acesta și-a redus „vârsta biologică" cu aproximativ cinci ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârsta biologică a devenit un cuvânt la modă în cercurile celor pasionați de longevitate. Aceasta reprezintă „vârsta reală pe care celulele, țesuturile și organele par să o aibă, pe baza biochimiei", potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire. Dar ideea că un număr singular o poate reprezenta este controversată. Se pare că nu există un standard pentru o îmbătrânire normală, după cum au relatat anterior specialiștii.

medicină, organe

Chiar și rezultatele testelor lui Johnson dovedesc că organele nu îmbătrânesc toate în același ritm

Cea mai recentă descoperire în domeniul cercetării longevității sugerează că ar putea exista o modalitate de a măsura vârsta anumitor organe. Un studiu recent publicat în revista Nature a utilizat modele de învățare automată. A fost analizată vârsta a 11 organe pe un eșantion de 5.676 de adulți.

Una dintre principalele constatări ale studiului a fost că aproximativ 20% dintre persoane aveau o îmbătrânire accelerată la un organ. Această îmbătrânire era asociată cu un risc de mortalitate mai mare cu 20 până la 50%.

De asemenea, cunoașterea „celui mai bătrân organ" ar putea să vă spună mai multe despre starea sănătății.

Studiul a constatat că persoanele cu îmbătrânire accelerată a inimii, de exemplu, au un risc cu 250% mai mare de insuficiență cardiacă. Fiecare patru ani în plus de vârstă a crescut riscul unui individ de a dezvolta o boală de inimă de aproape 2,5 ori în decurs de 15 ani.

medicină, vârsta organelor

Îmbătrânirea accelerată a creierului și a sistemului vascular la un individ poate prezice evoluția bolii Alzheimer

Tehnologia de măsurare a vârstei unui organ este departe de a fi generalizată. Cu toate acestea, conceptul a atras interesul celor din cercurile de longevitate. Unii cercetători au declarat că ar putea exista o zi în care pacienții să poată testa vârsta organelor lor printr-un simplu test de sânge. Nu este o idee îndepărtată, având în vedere că există deja teste de sânge care pot depista cancerul.

Cu toate acestea, unii oameni de știință consideră că nu este prea util să ofere pacienților astfel de detalii:

„Nu va fi de mare ajutor pentru cineva să știe că ar putea, fără îndoială, să se îmbolnăvească devreme de o anumită boală legată de vârstă. Trebuie să existe măsuri preventive sau alte intervenții pe care le pot lua pentru a ajuta acest lucru", a declarat pentru Journal Dr. James Kirkland.

Acesta este medic și profesor ale cărui cercetări se concentrează pe îmbătrânire la Mayo Clinic.