Varianta online a pomelnicelor. Câți bani trebuie să plătească credincioșii

Varianta online a pomelnicelor. Câți bani trebuie să plătească credincioșii Sursă: Diana Gradeva | Dreamstime.com

Credincioșii pot să trimită pomelnice pe internet. Prețurile diferă în funcție de preotul ales și de cerințe, iar plata se poate face cu cardul.

Mitropolia Iaşi a anunțat că este gata varianta online a pomelnicelor. Credincioșii trebuie să compleze un formular și să plătească cu cardul, direct în contul Bisericii. Prețurile diferă în funcție de preotul ales și de cerințe. Reprezentații bisericii au declarat că au inventat pomelnicele pe Internet pentru cei care nu se pot deplasa sau care sunt ocupați.

Cât costă pomelnicele online

„Enoriaşii sunt cei care decid cât vor să trimită o dată cu pomelnicul online. Pot să selecteze sume care pornesc de la 10 lei şi pot ajunge chiar şi la 1.000 de lei. Fiecare, în funcţie de cum doreşte. De asemenea, e acelaşi formular, care se găseşte pe site-ul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, avem şi posibilitatea de a alege dacă vrem să facem un pomelnic pentru cei vii sau pentru cei morţi. Acolo vom scrie numele persoanelor ce vrem să fie pomenite.

Vorbim despre o măsură, care ar fi fost luată, spun reprezentanţii Mitropoliei tocmai la cererea credincioşilor. Să nu uităm că la Iaşi, în fiecare toamnă, la hram, se adună sute de mii de oameni de peste tot din ţară, dar şi din străinătate şi nu de puţine ori s-a întămplat ca o singură persoană să vină cu 4, 5, 6 pomelnice, inclusiv de la cei care din diverse motive nu au reuşit să ajungă şi să pună singure aceste pomelnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă Dreamstime

Tocmai de aceea, au luat măsura de a introduce această posibilitate de completare online şi e plată cu cardul. Este o soluţie bună şi pentru cei care ajung aici şi poate nu au bani scoşi de pe card şi vor totuşi să pună un pomelnic. Deşi vorbim de o soluţie, spun cei de la Mitropolie, credincioşii cu care am vorbit spuneau că nu li se pare tocmai în regulă. Ar prefera, mai de grabă, să străbată drumul, fie că vorbim despre sute de kilometri pentru a ajunge până aici să pună pomelnicul în persoană. Aceştia consideră că doar astfel au făcut o faptă bună în momentul în care au pus aceste pomelnice”, potrivit Observator.