În urmă cu aproximativ 500 de ani locuitorii orașului Bedburg din Germania au fost martorii unei execuții care avea să marcheze lupta împotriva vârcolacilor.
Vârcolaci: mituri și misticism. Legendă și misticism. La 31 octombrie, comunitatea orașului Bedburg s-a strâns pentru a asista la execuția condamnatului Peter Stump. Acesta din urmă, un fermier în vârstă de 50 de ani, recunoscuse că-și vânduse sufletul forțelor malefice în speranța că va deveni vârcolac. Pentru a-și atinge obiectivul Peter Stump a comis acte extrem de violente și chiar canibalism.
Vârcolaci: legende și misticism
A ucis cu sânge rece 16 persoane dintre care 13 au fost copii. Legenda spune că Stump și-a executat propriul fiu, al cărui creier l-ar fi consumat.Dar, șirul faptelor abominabile nu se opresc doar la cele amintite. Fermierul de 50 de ani a recunoscut că întreținut relații sexuale cu a sa fiică și cu un Succubus, un demon care ia forma unor femei frumoase.
Execuția lui Stump a fost pe măsura faptelor pe care le-a comis. A fost una din cele mai violente din istorie. Peter Stump a fost lega de o roată și torutrat în fel și chip. În cele din urmă a fost decapitat, iar trupul său a fost ars pe rug. Capul i-a fost expus în centrul satului ca exemplu pentru viitorii criminali.
Dar, cazul lui Stump nu a fost singular în Evul Mediu. Între secolele XV-XVIII, ”Bătrânul Continent” lovit de tot soiul de tragedii, de la ciumă la războaie religioase. Toate aceste evenimente negative au dat curs unor superstiții printre care frica de vrăjitoare și de vârcolaci.
Bătrânul Continent, amenințat de vârcolaci
Acuzațiile de licantropie erau de regulă asociate și cu acuzațiile de vrăjitorie, deși documente care să ateste procesele pentru executarea presupușilor vârcolaci în multe regiuni din Europa. Anglia este poate unul dintre cel mai relevante cazuri. Lupii au fost aproape eradicați în secolul XVI cum la fel s-a întâmplat și în alte regiuni din bazinul Mării Mediterane.
Panica generată de vârcolaci s-a răspândit cu precădere în regiunile cu păduri dense și populații de lupi sălbatici, în special în Germania și Franța. Astfel, lupii au fost catalogați ca fiind ființe lupine demonice. "Lupii erau percepuți ca fiind puternici, violenți și agresivi, trăsături de obicei asociate bărbaților", explică Brian Levack, profesor de istorie la Universitatea din Texas, Austin, SUA, conform National Geographic.
Dovezile istorice lipsesc
În cele mai recente documente care atestă existența fermierului Peter Stump se precizează că acesta se transforma în lup după ce își punea o curea de piele de lup primită chiar de la Diavol.
Brian Levack a explicată că accesoriul din piele era un obiect folosit de toți presupușii vârcolaci. Curea din piele primită în dar de la Satan era un obiect definitoriu pentru vrăjitoria masculină.
"Toți acești vârcolaci recunoscuți utilizau un fel de instrument magic, precum cureaua magică a lui Stump... în timp ce practicile vrăjitoriei mai simple, asociate mai ales cu femeile, constau în principal în vrăji, blesteme sau prepararea de poțiuni", a adăugat Levack.
În pofida faptului că procesul lui Stump a generat un interes considerabil, dovezi istorice care să confirme șirul crimelor comise și pedeapsa primită sun inexistente. Istoricii s-au bazat pe o serie de pamflete și mai mulți fluturași pentru a reconstitui scena execuției.
În acest sens, un pamflet englezesc din 1590 face trimitere la o traducere din limba germană. Despre originea vârcolacului german sunt și mai puține informații. Legenda spune că Peter Stump era un fermier german din Epprath, un sat aflat în apropierea orașului Bedburg.
Din vârcolac în țap ispășitor
Unii istorici au sugerat că de fapt acesta ar fi fost un criminal. Iar legendele despre vârcolaci s-au dezvoltat pentru a explica prezența criminalilor în serie. De asemenea, nu este exclus ca atacurile lupilor asupra animalelor să-i fi fost atribuite pe nedrept.
De asemenea, istoricii nu exclud posibilitatea ca Stump să fi devenit ”țap ispășitor” pentru crimele comise în Războiul din Colonia (1583-1588). Regiunea a fost afectată de prezența mercenarilor, iar crimele fără autor cu contribuit semnificativ la apariția poveștilor despre varcolaci.
Un alt aspect istoric important este că Stump ar fi putut fi folosit ca un "țap ispășitor". Perioada în care au avut loc presupusele sale crime a coincis cu Războiul din Colonia (1583-1588), un conflict între protestanți și catolici.
Regiunea era afectată de prezența mercenarilor, iar crimele nerezolvate au putut contribui la apariția poveștilor despre vârcolaci care bântuiau pădurile din zonă. Astfel, execuția lui Stump ar fi putut servi ca o formă de curățare a comunității de aceste amenințări, informează stiripesurse.