Vara dezgheaţă creditarea

Vara dezgheaţă creditarea

După ultimele măsuri luate de BNR în şedinţa consiliului de administraţie, relaxarea împrumuturilor este aşteptată din iunie.

După deciziile luate de BNR ieri, ne putem aştepta la o creditare mai relaxată abia din vară, spun analiştii economici. „Vom asista la o relaxare a creditării cel mai probabil din vară. Va fi una graduală. Măsurile luate astăzi de banca centrală ne ajută în sensul că datoriile pe termen scurt se vor muta pe termen lung, de patru-cinci ani”, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul- şef al BCR.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Cabat, preşedintele CFA România (Chartered Financial Analyst), care crede că vom asista la o reluare a creditării bancare într-un interval cuprins între trei şi nouă luni. „Băncile vor trebui să reia creditarea pentru că există deja presiuni generate de costurile pe care le înregistrează. Dacă nu vor reuşi să crediteze cu dobânzi de 25% la lei, vor trebui să dea cu 20%. Dacă nu reuşesc nici cu 20%, atunci cu 15%, şi-aşa mai departe, însă trebuie să le dăm un interval de trei-nouă luni”, a mai spus el.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis ieri păstrarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10% pe an, precum şi a nivelului actual al rezervelor minime obligatorii ale pasivelor în lei şi valută. Totodată, BNR a mai hotărât şi reducerea la zero a ratei rezervelor mi nime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai- 23 iunie 2009. Acordul cu FMI poate ascunde şi pericole

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va ajuta la stabilitatea economiei, dar la fel de bine se poate transforma într-un adevărat pericol, mai ales pentru curs, dacă nu sunt respectate condiţiile şi dacă nu va fi dus la bun sfârşit, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

„O abatere de la politici poate reprezenta un mare pericol pentru stabilitatea cursului de schimb. Un mesaj că nu îndeplinim politicile convenite poate face pieţele foarte irascibile”, a mai spus el. Potrivit lui Croitoru, stabilitatea ratei de schimb valutar este pe placul tuturor jucătorilor din piaţă. El a mai precizat că în ţara noastră există şi vulnerabilităţi precum un grad mare de îndatorare şi o monedă care nu este de rezervă şi poate fi atacată inclusiv de propria populaţie.

Acordul cu FMI a avut un efect benefic asupra monedei naţionale, cursul valutar ajungând în ultimele zile la 4,23 lei/euro, după ce timp de o lună s-a menţinut la nivelul de 4,29 lei pentru un euro. Potrivit specialiştilor din piaţă, este prea puţin posibil ca rata de schimb pentru euro să scadă sub un nivel de 4,22 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News