Vaporaşul care urcă muntele

Vaporaşul care urcă muntele

Ambarcaţiunile pe şine de pe Canalul Elblag, din Polonia, distracţia turiştilor.

Turiştii care vizitează Polonia se pot bucura de o călătorie cu vaporul unică în lume, atât pe apă, cât şi pe uscat, de-a lungul canalului Elblag, din nordul ţării. Călătoria este o atracţie turistică majoră, deoarece vaporaşele nu sunt limitate la cei 9 kilometri ai reţelei de canale de navigaţie, putând traversa şi porţiunile de uscat dintre canale şi lacuri, folosind un sistem ingenios de şine şi cabluri acţionate hidromecanic.

Acest lucru face posibilă obţinerea unei alte performanţe. Vasele par că sfidează gravitaţia, deoarece diferenţa de nivel dintre punctul de pornire şi cel de sosire este de aproape 100 de metri, echivalentul unei clădiri de 30 de etaje. Canalul este şi un monument istoric, fiind construit între anii 1845 şi 1860 de inginerul german Georg Jakob Steenke, la ordinul împăratului de atunci al Prusiei, Friedrich Wilhelm al II-lea. Folosit iniţial pentru transportarea lemnului, sistemul este considerat acum o impresionantă realizare de hidroinginerie, deoarece funcţionează din 1860 fără a fi renovat, fiind necesare foarte puţine reparaţii.

Pawel Zastepowski este un căpitan de vas care a petrecut 15 ani navigând pe canalul Elblag. „Oaspeţii noştri vin atât din Europa, cât şi din restul lumii“, spune acesta. Majoritatea turiştilor străini sunt germani, deoarece mulţi dintre aceştia au avut strămoşi care au locuit aici, dar vin şi japonezi, coreeni şi chiar saudiţi. În total, vasul parcurge 82 de kilometri, oferind pasagerilor spectacolul peisajelor naturale dintre oraşele poloneze Elblag şi Ostroda. Regiunea a avut şi admiratori celebri, precum Papa Ioan Paul al II-lea, dar şi, la polul opus, Adolf Hitler.

Ne puteți urmări și pe Google News