Deși este suspectat că ar fi luat cea mai mare șpagă din politica românească, Marian Vanghelie a lăsat la partid datorii de zeci de mii de lei.
Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, este arestat preventiv după ce ar fi luat mită, din 2007 și până în prezent, 90 de milioane de euro. De asemenea, primarul „care este” are o avere impresionantă. ANI l-a denunțat la DNA, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că nu poate justifica un milion de dolari. Fără probleme financiare, Vanghelie a plecat din PSD și a lăsat în urma sa datorii de zeci de mii de lei.
Fostul președinte al Organizației PSD Sector 5 nu a plătit nicio cotizație în ultimii doi ani și jumătate, acumulând datorii de aproximativ 65.000 de lei, potrivit actualului președinte al organizației, deputatul Cristian Rizea. „Domnul Vanghelie nu a plătit cotizația legală către trezoreria partidului din ultimii doi ani și jumătate. Între timp, din donații și cotizații, am reușit să achităm această sumă. Când am preluat interimatul de la Sectorul 5 nu am găsit niciun act, arhivă sau ștampilă la sediu”, a declarat, pentru EVZ, președintele organizației PSD Sector 5, Cristian Rizea.
Datorii de sute de mii de euro la RA-APPS
Vanghelie nu s-a oprit aici. El a acumulat datorii de aproximativ 400.000 de euro la RAAPPS, din partea organizației PSD București. Aceste datorii sunt pentru sediul PSD de la Piața Universității, clădire aflată în proprietatea statului. „Vom încerca să recuperăm de la Vanghelie această sumă pentru că el este semnatarul tuturor facturilor. De la 1 februarie (n.r. - 2015) am renunțat la acel sediu”, a declarat, pentru EVZ, președintele PSD București, Ecaterina Andronescu.
Totodată, în PSD s-a dat startul schimbărilor odată cu eșecul de la alegerile prezidențiale. Social-democrații vor face câteva modificări la statut. Cei care nu își vor plăti timp trei luni cotizația ar putea fi suspendați din partid, iar dacă nu își vor achita datoriile către partid timp de șase luni, ar putea fi excluși. Social-democrații se gândesc să introducă și un mod de plată online pentru a fi mai ușor. Toate propunerile care vor veni de la organizațiile din teritoriu, și nu numai, vor intra în dezbatere publică, urmând ca ele să fie prezentate într-o formă finală și aprobate în Comitetul Executiv Național și adoptate la Congresul PSD din luna noiembrie.
Iliescu rămâne președinte onorific
Una dintre propunerile făcute de liderii PSD din teritoriu în ceea ce privește modificările la Statut a fost abrogarea articolului 141, referitor la președintele onorific al partidului, funcție ocupată de fostul președinte Ion Iliescu. Potrivit unor surse din PSD, se pare că au venit două astfel de propuneri însă ele au fost respinse de Comisia de Statut și nu vor intra în dezbatere publică. Printre modificările ce vor fi făcute se numără: simplificarea procedurii de depunere a candidaturilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere la toate nivelurile prin reducerea termenului de a alege și de a fi ales la trei luni, transformarea Consiliului Național al PSD din for de decizie într-o platformă cu rol de a propune și a dezbate politici publice sau includerea pe listele de candidați în scrutinele electorale a unei proporții rezonabile de tineri și femei
FOTO: Ion Iliescu