VÂNÂTOAREA LUI EL CHAPO. Cum a fost capturat cel mai căutat traficant de droguri de pe planetă

VÂNÂTOAREA LUI EL CHAPO. Cum a fost capturat cel mai căutat traficant de droguri de pe planetă

Liderul cartelului de droguri din Mexic, Sinaloa, Joaquín Guzmán Loera, cunoscut sub numele de El Chapo (Micuțul - n.r.), are 57 de ani și a fost arestat, după ani de căutări și o vânătoare îndelungată a pușcașilor marini mexicani, alături de serviciile secrete și polițiștii mexicani, dar și colegii americani, într-o operațiune descrisă în amănunțime de publicația New Yorker, în ediția online de azi.

"El Chapo Guzmán" ("Micuțul Guzmán”), care a primit porecla din cauza staturii sale scunde (are o înălțime de 1,68 m) a devenit regele neîncoronat al traficanților de droguri din Mexic în 2003, după arestarea rivalului său, Osiel Cárdenas, și era considerat „cel mai important traficant de droguri din lume” de către Trezoreria americană, până la arestarea sa în februarie 2014.

Obsedat de secretomanie, Guzman conducea un imperiu de mai multe miliarde de dolari, ascunzându-se în Sinaloa, cel mai îndepărtat stat din vestul țării, unde s-a născut și de unde provenea și numele cartelului său.

Cartelul Sinaloa exportă la scară industrială cocaină, marijuana, heroină și metamfetamină în America și este responsabil pentru jumătate dintre narcoticele ilegale care trec granița în fiecare an.

Guzman a fost caracaterizat de Departamentul Trezoreriei americane ca fiind „cel mai puternic traficant de droguri din lume” și după uciderea lui Osama bin Laden, în urmă cu trei ani, a devenit cel mai căutat fugar de pe planetă.

5 milioane de dolari, recompnesă pe capul lui

Politicienii mexicani au promis că-l vor aduce în fața justiției, iar SUA au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari pentru orice informație care ar conduce la capturarea lui.

Faima sa venea din percepția că era de negăsit, de neatins și nu va fi prins niciodată de autorități. A continuat să prospere, consolidându-și rutele de trafic ilegal și extinzându-și operațiunea pe noi piețe în Europa, Asia și Australia.

Potrivit unui studiu, cartelul Sinaloa este activ acum în peste 50 de țări.

Au existat mai multe ocazii în care autoritățile au fost aproape să-l prindă pe Guzman.

În 2004, armata mexicană a făcut o razie la o fermă din Sinaloa, unde se ascundea Micuțul, dar acesta a fost avertizat în avans și a reușit să fugă la timp, pe un trasu montan, cu un autovehicul de teren. Trei ani mai târziu, Guzman s-a căsătorit cu o frumoasă adolescentă, Emma Coronel, și a invitat jumătate din lumea interlopă din Mexic la nuntă. Armata a mobilizat câteva elicoptere Bell pentru a descinde la petrecere, au sosit trupele terestre, înarmate până-n dinți, dar au descoperit că El Chapo fugise deja.

Autoritățile americane nu au jurisdicție pentru a face arestări în Mexic, așa că agenții Departamentului Antidrog din SUA au început să colaboreze mai strâns și să facă schimb de informații despre locul în care se ascunde Guzman, să transmită aceste date omologilor mexicani și să spere că aceștia vor rezolva cazul.

Autoritățile au încercat să îl găsească pe Guzman monitorizându-i toate căile de comunicații - liniile de telefon, emailurile, etc. Afacerea cu stupefiante are nevoie de comunicare permanentă între fermieri, cei care ambalează marfa, camionagii și piloții care le transportă, contabili și forțele de pază, distribuitorii de stradă și furnizori.

Dar traficanții de la vârful ierarhiei mențin securitatea operațională folosind foarte rar telefonul sau internetul. Guzman era recunoscut pentru faptul că utiliza un sistem de criptare sofisticat și limita foarte strict numărul oamenilor cu care comunica, își păstra organizația împărțită în departamente și le oferea subordonaților un grad de autonomie foarte mare, atâta timp cât transporturile se desfășurau în condiții bune și în timp util. „Niciodată nu am vorbit cu el direct”, a spus unul dintre „locotenenții” cartelului Sinaloa, care a stat de vorbă cu jurnaliștii de la New Yorker. „Dar știam foarte bine ce aștepta el de la noi”, a continuat el.

Operațiunea din februarie 2014

Operațiunea din februarie a fost una uimitor de rapidă: a durat mai puțin de trei minute de când pușcașii marini au intrat cu forța în apartament și l-au încercuit pe Guzman, până când acesta s-a predat.

Nimeni nu și-ar fi închipui că un astfel de personaj legendar ar putea fi prins fără un schimb de focuri dramatic. Și totuși, pușcașii marini mexicani din forțele SEMAR au reputația că întâi trag și apoi pun întrebarea. „Sunt cunoscuți pentru faptul că ucid pe toată lumea din încăpere, când au de-a face cu cea mai mică provocare”, a declarat un oficial american din domeniul aplicării legii, care a lucrat cu cei de la SEMAR.

Soția și cele două fiice fiind prezente, Guzman și-a dat seama că singura cale prin care poate să le cruțe viețile este să se predea.

Operațiunea a avut loc în stațiunea Mazatlan, unde vin în special turiști pensionari din SUA și Canada.

În noaptea de 21 februarie, circa 40 de pușcași marini s-au adunat în oraș, împreună cu agenți ai D.E.A., șerifi americani și reprezentanți ai Departamentului pentru Securitate Internă.

Șerifii, care sunt specializați în localizarea fugarilor, au depistat o convorbire telefonică a unuia dintre subordonații lui El Chapo din Hotelul Miramar. Semnalul telefonic poate fi localizat din ce clădire este transmis, dar nu se poate determina cu exactitate în ce apartament se află dispozitivul. După ce au descoperit care erau cele două apartamente ocupate în urmă cu o zi, forțele de securitate au descins la fața locului, la primele ore ale dimineții.

În apartamentul de la etajul patru, păzit de un bodyguard, au fost găsite, în prima cameră, bucătăreasa și bona copiilor, cele două fetițe gemene de doi ani, Mali și María Joaquina, iar în dormitor era Guzman și soția lui, Emma Coronel, care a început să țipe: „Nu-l omorâți! Nu-l omorâți! E tatăl copiilor mei!”.

Guzmán s-a dat jos din pat, și-a luat o pușcă de asalt, a fugit în baie, dar după toată această scenă, care a durat câteva zeci de secunde, El Chapo a început să strige ”OK, OK, OK, OK!” și a întins mâinile goale prin ușa de la baie. A fost, astfel, arestat.

După preluarea amprentelor și a confirmărilor venite de la criminaliști, s-a anunțat că era, într-adevăr, vorba despre Guzman. O victorie imensă pentru președintele Mexicului, Peña Nieto, chiar dacă era vorba despre o victorie simbolică. Nimeni nu-și face iluzii că de acum înainte comerțul cu droguri va încetini în vreun fel.

Ne puteți urmări și pe Google News