VALUL UIOREANU mătură PNL Cluj. Un alt liberal dus la audieri în baza unui autodenunţ

VALUL UIOREANU mătură PNL Cluj. Un alt liberal dus la audieri în baza unui autodenunţ

Trei angajați de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier Cluj, care are în subordine șapte județe din Transilvania au fost luați pe sus de către DNA și duși la audieri.

Directorul instituției, liberalul Rareș Pop (foto) a fost luat de acasă în cursul dimineții și dus la sediul instituției unde, în prezența lui, au avut loc mai multe percheziții. Pop este acuzat de DNA de abuz în serviciu, șantaj și luare de mită.

În afara de directorul instituției au mai fost duși la sediul DNA Cluj, Claudiu Crișan și Ioan Radu Dohotar, primul inspector coordonator la nivel de județ Cluj iar al doilea inspector coordonator la nivelul județului Bistrița Năsăud.

Acuzaţiile aduse lui Rareş Pop provin din celebrul dosar Fany, o societatea de transport persoane, a căror patroni, soţii Olezia şi Ştefan Cadar au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie după ce au fost prinşi de procurorii DNA, în timp ce oferea mită directorului RAR, Daniela Dobrilă, pentru trucarea licitaţiei privind licenţele de transport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse judiciare, Ştefan Cadar şi directorul Fany, Cristian Măhălean, au depus un autodenunţ la DNA din care rezultă că i-ar fi dat lui Rareş Pop suma de 1.500 de lei pentru o acţiune politică coordonată de deputatul PNL Elena Uioreanu, la Huedin. Potrivit aceloraşi surse, Cadar l-a contactat pe Rareş Pop şi i-a cerut sprijinul pentru implicarea şi susţinerea unor acţiuni ale PNL Cluj Napoca, fiind la rândul lui membru al acestui partid. Fiind sfătuit de Pop, Cadar a trimis la PNL Cluj Napoca, suma de 1.500 de lei, prin intermediul lui Cristian Măhălean, bani cu care au fost cumpărate fructe care au fost împărţite de deputatul Elena Uioreanu la mai multe şcoli din oraşul Huedin.

Potrivit DNA Cluj:

- "În perioada 2012-2014, suspectul Pop Rareș Vasile împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecților Dohotar Ioan Radu și Crişan Claudiu Vasile, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier".

- "Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale".

- "În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier. Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare".