Evenimentul Zilei > Actualitate > Valul lui Erdogan. Lupte la frontiera turco-greacă între polițiști si migranți. România se implică
Valul lui Erdogan. Lupte la frontiera turco-greacă între polițiști si migranți. România se implică

Valul lui Erdogan. Lupte la frontiera turco-greacă între polițiști si migranți. România se implică

Frontiera greco-turcă a fost vineri scena unor noi ciocniri între poliţişti greci, care au tras cu grenade lacrimogene, şi migranţi care au aruncat cu pietre.

Frontiera greco-turcă a fost vineri scena unor noi ciocniri între poliţişti greci, care au tras cu grenade lacrimogene, şi migranţi care au aruncat cu pietre.

Scenele de coșmar s-au petrecut pe fondul anunțului Uniunii Europene, cum că refugiaţilor uşa le este închisă, relatează AFP.

În urma ciocnirilor, sute de migranţi s-au adunat în faţa postului de frontieră Pazarkule (numit Kastanies de partea greacă), scandând „Libertate!”, „Pace!” şi „Deschideţi porţile!”, potrivit unui fotograf AFP.

Unii agitau deasupra gardului de sârmă ghimpată pancarte pe care se putea citi ”Vrem să trăim în pace”.

„Noi vrem pur şi simplu o viaţă mai bună, o situaţie mai bună, să trăim în libertate”, declară pentru AFP Amir Massoud, un iranian care poartă o mască sanitară pe faţă, pentru a se proteja de gaze lacrimogene.

Tot acest val de migrație survine după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la 28 februarie deschiderea frontierelor turce către UE. Astfel, câteva mii de migranţi s-au îndreptat către Grecia, trezind în Europa amintirea crizei migraţiei din 2015.

UE a denunţat aprig un „şantaj” cu migranţi, în contextul în care Ankara reclamă o susţinere occidentală în Siria, o ţară în care Turcia poartă o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de deplasaţi către frontiera sa.

UE a transmis vineri un mesaj migranţilor vizând să-i descurajeze să se ducă la frontiera turco-greacă.

„Vreau să transmit un mesaj clar: nu mergeţi la frontieră. Frontiera nu este deschisă”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre UE la Zagreb.

Autorităţile greceşti au acuzat vineri forţele turce de faptul că trag cu grenade lacrimogene şi fumigene de partea greacă a frontierei pentru a facilita trecerea migranților. „Au avut loc atacuri coordonate în această dimineaţă”, a acuzat un oficial grec.

Potrivit Atenei, autorităţile turce distribuie, în plus, material pentru tăierea grilajelor care-i împiedică pe migranţi să treacă de partea greacă.

Evitând această frontieră terestră închisă, câteva sute de migranţi au reuşit să ajungă pe insulele egeene, pe mare, de săptămâna trecută.

Într-un context deja deosebit de tensionat în ultimele săptămâni, în care locuitorii insulelor se opun construirii unor noi tabere de retenţie, nou-sosiţii au provocat o adevărată explozie de furie faţă de lucrători umanitari şi mai ales faţă de jurnalişti.

România va trimite în Grecia mai mulţi poliţişti de frontieră şi o navă de patrulare de coastă

România va trimite în Grecia opt poliţişti de frontieră pentru graniţa terestră şi o navă de patrulare de coastă cu două echipaje, formate în total din 24 poliţişti de frontieră, precum şi doi experţi, în contextul presiunii migraţioniste la frontiera eleno-turcă.

De asemenea, resursele alocate de Guvernul român prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a avut o convorbire telefonică cu Michalis Chrisochoidis, ministrul pentru protecţia cetăţenilor din Republica Elenă, pe fondul presiunii migraţioniste la frontiera Greciei cu Turcia.

Vela l-a informat pe omologul elen că resursele puse la dispoziţie de Guvernul României prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă, în valoare de peste un milion de lei, constând din 100 de corturi (de patru persoane), 400 de paturi, 400 de pături, 400 de saci de dormit, 400 de aşternuturi de pat, 400 de perechi de cizme de cauciuc, 400 de pelerine de ploaie, vor ajunge în Grecia în cursul zilei de sâmbătă, notează stirileprotv.ro.