VALUL de MIGRANȚI de la Răsărit lovește granțiele României. ASALT fără precedent la frontieră. MAI a luat MĂSURI SPECIALE
- Petrisor Cana
- 26 martie 2017, 15:23
Valul de migranți de la Răsărit a lovit puternic granițele României. Un adevărat asalt al străinilor a fost înregistrată, în primele luni din 2017 arată care iau cu asalt. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că a luat măsuri special după ce, față de anul 2016, numărul celor care au vrut să intre ilegal în România a crescut cu 44 la sută. Cei mai mulți dintre migranți vin dinspre Est, pe la frontiera cu Republica Moldova și Ucraina.
Valul de migranți care vine de la Răsărit a lovit puternic granițele României, în primele două luni ale anului 2017. MAI a anunțat că a luat măsuri speciale iar Poliția de Frontieră a intensificat, în lunile ianuarie și februarie, măsurile și acțiunile de prevenire și combatere a criminalități transfrontaliere, precum și de gestionare eficientă a migrației ilegale.
Nivelul de securitate la frontiere este unul superior, transmit oficialii MAI, în condițiile creșterii traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei.
Conform datelor înregistrate de autoritățile române, a crescut cu 44% numărul cetățenilor străini depistați în momentul trecerii ilegale a frontierei. Au fost identificate cu peste 30% mai multe grupuri de migranţi decât anul trecut. În acest context se constată creșterea atât a numărului facilitatorilor (de aproximativ 6 ori, +53), cât şi a cetățenilor străini cu rol de „călăuză” (de aproximativ 3 ori, +12).
Comparativ cu 2016, numărul de cetățeni străini cărora nu le-a fost permisă intrarea în România rămâne relativ constant. Totuși, pe acest palier au fost înregistrate creșteri la frontiera cu Ucraina cu peste 50% (de la 140 la 211), Moldova cu cca. 72% (de la 110 la 189) şi Bulgaria cu aproape 34% (de la 62 la 83).
Un efect pozitiv al acestor măsuri special este scăderea cu 21%, a numărului faptelor penale sesizate la graniță, dar și a celor de natură contravențională, în scădere cu 24%, față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare scădere a înregistrat infracționalitatea la granița cu Ucraina.
„În conformitate cu obligațiile asumate de țara noastră în calitate de stat membru UE, o atenție deosebită a fost acordată implementării politicilor europene privind migraţia şi azilul, desfășurării de acțiuni pentru depistarea migranților care trec ilegal frontiera de stat și a străinilor cu ședere ilegală pe teritoriul țării noastre”, transmite MAI.
Avertismentul Poliției de Frontieră
Încă de la începutul anului, Poliția de Frontieră avertiza că va exista o presiune asupra frontierei de sud, sud-vest a României, ţinând cont de situaţia politică şi militară din nordul Africii şi Orientul Apropiat şi Mijlociu. O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că în prezent, România nu se confruntă cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa. Poliția de Frontieră arăta, în cadrul bilanțului pe anul 2016, că au fost depistați cu peste 30% mai mulți cetățeni străini cu ședere ilegală pe teritoriul național și au fost îndepărtați sub escortă cu 45% mai mulți străini, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în cadrul celor 413 acțiuni de control şi de combatere a şederii ilegale pe teritoriul României.
Pe linia migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat 1.624 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.075 pe sensul de intrare în ţară şi 549 pe sensul de ieşire, mare parte dintre ei acţionând ilegal la frontieră organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi.
De asemenea, au fost depistate 351 grupuri de migranţi si au fost identificaţi 140 traficanţi/facilitatori. Ca modalitate de trecere frauduloasă a frontierei, 197 dintre migranții depistați au încercat să treacă granița ascunși în mijloace de transport, 1.031 au fost depistați acționând ilegal la frontiera verde, iar celelalte 396 de persoane au fost depistate încercând să treacă ilegal folosindu-se de alte metode (documente de călătorie și vize false, substituire de persoană, evitarea controlului de frontieră etc.).
Polițiștii de frontier au constatat că cei mai mulți migranți provin din următoarele ţări: Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Turcia, Kosovo, Albania, Sri Lanka, Maroc și Egipt.