Valoarea Bitcoin scade: Ar putea să atingă nivelul ZERO. Avertismentul vine de la specialiștii din domeniul financiar

Valoarea Bitcoin scade: Ar putea să atingă nivelul ZERO. Avertismentul vine de la specialiștii din domeniul financiarsursă: arhivă

Bitcoin, de departe cea mai populară și mai cunoscută criptomonedă, are detractorii săi. În această categorie se află Banca Angliei, care avertizează că cei care investesc în aceste monede virtuale ar trebui să fie pregătiți să piardă totul, deoarece acestea ar putea să-și piardă din valoare.

Bitcoin, la fel ca majoritatea criptomonedelor, suferă adesea oscilații nebănuite ale prețului. Luna trecută a scăzut cu 20.000 de dolari. Cu toate acestea, merită să ne amintim că un Bitcoin, la prețul actual de 48.500 de dolari, valorează de aproape cinci ori mai mult decât prețul de 10.000 de dolari la care se afla în urmă cu doar 14 luni.

Bitcoinul ar putea să scadă la valoarea zero

Însă viceguvernatorul Băncii Angliei, Sir Jon Cunliffe, a avertizat asupra riscurilor asociate cu investițiile în criptomonede. „Prețul lor poate varia considerabil, iar (n.r. bitcoinul) ar putea, teoretic sau practic, să scadă la zero”, a declarat Sir Jon Cunliffe.

Banca Angliei a sfătuit instituțiile mari să aibă o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea activelor cripto și să acorde o atenție deosebită evoluției pieței, potrivit presei internaționale.

„Problema este că, spre deosebire de formele tradiționale de monedă, Bitcoin nu este folosit pentru a stabili prețul la nimic altceva decât la el însuși. După cum le place să spună chiar Bitcoiners, „un Bitcoin = un Bitcoin”. Dar o tautologie nu face o monedă”, a transmis Thomas Belsham, un angajat al diviziei de implicare a părților interesate și mass-media a băncii.

Belsham a adăugat că raritatea și natura limitată a Bitcoin - nu pot fi extrase mai mult de 21 de milioane de Bitcoini - „ar putea chiar, în cele din urmă, să facă ca Bitcoin să nu mai aibă nicio valoare”.

Avertismentul Băncii Angliei

Aproximativ 18,9 milioane de Bitcoins, sau 90% din oferta totală, au fost minate în prezent, dar rețeaua este concepută astfel încât ultima monedă nu va fi minată până în 2.140. Belsham avertizează totuși că menținerea acestui sistem ar putea deveni mai dificilă.

„Teoria simplă a jocurilor ne spune că un proces de inducție inversă ar trebui, într-adevăr, la un moment dat, să facă să iasă din joc banii inteligenți. Iar dacă se întâmplă acest lucru, investitorii ar trebui într-adevăr să fie pregătiți să piardă totul. În cele din urmă, cel puțin”, a mai spus Thomas Belsham, potrivit BBC.

Punctele de vedere ale agențiilor guvernamentale cu privire la Bitcoin și la criptomonede, în general, tind să varieze de la o țară la alta. Suedia a cerut întregii Europe să interzică mineritul criptografic din motive de mediu, în timp ce China a declarat ilegale toate tranzacțiile cu criptomonede. El Salvador, pe de altă parte, a fost prima țară care a acceptat Bitcoin ca mijloc legal de plată și intenționează să construiască un întreg oraș bazat pe BTC.