Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, a făcut precizări despre situația în care anumite persoane se vaccinează fără programare.
Marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, a făcut precizări despre situația în care anumite persoane se vaccinează fără programare.
„În ceea ce privește modalitatea de programare, pentru că au fost foarte multe persoane care vehiculau ipoteza că se vaccinează foarte multe persoane în afara sistemului de programare. Pot să vă spun că există în acest moment o serie de categorii de persoane care se vaccinează în afara sistemului de programare informatic în platformă și care sunt generate de condițiile medicale și sociale ale acestora.
Ne referim la persoane care sunt internate în centre medico-sociale și rezidențiale. Ele sunt vaccinate fără să existe programare în platforma informatică. Programarea la vaccinare ale acestor persoane se efectuează de către Comitetul Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției care asigură coordonarea activității de vaccinare din fiecare județ, împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică, împreună cu directorul care administrează aceste centre”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, despre persoane care se vaccinează fără programare: „Nu era relevant”
Nu era relevant ca aceste persoane să se regăsească în platforma de vaccinare atâta vreme cât ele nu se deplasează la un centru de vaccinare. Tot în această categorie sunt incluse și persoanele care sunt în curs de hemodializă intermitentă, peroanele dializate cu insuficiență renală cronică. Aceste persoane pot fi vaccinate prin două modalități diferite, principala modalitate este adresarea către un centru de vaccinare a mai multor stații de dializă arondarea la centru de vaccinare din fiecare județ”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă că în acest moment România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Astfel că din 28 ianuarie se amână cu 10 zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale. Și care nu au boli cronice sau nu au mai mult de 65 de ani.
Reprogramarea se va face automat în platformă.