O zona montana care merita sa fie vazuta, desi este foarte putin cunoscuta intre amatorii de calatorii in natura este valea Rimnicului Sarat.
Impresii de vacanţă trimise de Dan Spătaru, pentru concursul "Câştigă o vacanţă la Praga". Puteti participa şi voi trimiţând reportaje sau simple impresii, însoţite de imagini, la adresa turism@evz. Dupa cum ii spune si numele, este unul dintre putinele ape curgatoare din Romania avand apa sarata, dar putini stiu ca la izvoare apa este totusi dulce. Aceasta se transforma in “saramura” dupa confluenta cu unul dintre afluentii sai, Saratelul, un paraias care curge spaland o stanca de sare.
Zona cea mai interesanta si in care trebuie sa-ti petreci macar o saptamana de relaxare este cea din amonte de Dumitresti, comuna in care s-a nascut cunoscutul autor de culegeri de matematica Grigore Gheba. Ca sa ajungi aici si n-ai masina personala la dispozitie, trebuie sa alegi unul dintre microbuzele care pleaca frecvent din Rimnicu Sarat (aproximativ 30 km)sau Focsani.(50 km).
Mergand pe soseaua ce se intretaie adesea cu albia raului si admirand meandrele acestuia printre dealuri, trecem de Chiojdeni si ajungem in Jitia, o comuna de munte cu o istorie si un farmec aparte. Cati dintre dumneavoastra stiu ca, acum mai bine de un secol, Jitia a fost locul propus in care sa se construiasca vestitul Castel Peles? Nu multi.
Infrastructura deficitara la acea vreme si-a spus cuvantul, desi peisajul natural o recomanda din plin. Daca aveti ocazia sa fiti in zona, in fiecare an la inceputul lunii august intr-o pitoreasca poiana din Dealu Sarii are loc un festival de folclor continuat cu o serbare campeneasca traditionala.
Din Jitia ne separam un pic de sosea si, dupa ce trecem apa prin prund, o apucam de-a coasta catre manastirea Poiana Marului. Desi se poate merge si cu o masina cat-de-cat pusa la punct, are mai mult farmec sa mergem pe jos chiar prin inima padurii. Manastirea este amplasata intr-un cadru natural superb, o poiana in inima codrilor dintre Jitia si Bisoca. Dupa cateva clipe de reculegere in aceasta frumoasa bisericuta din lemn, ne intoarcem in sat pentru a ne continua calatoria cu masina.
Din Jitia soseaua incepe sa urce mai abrupt si face sepentine dese printre padurile de brad, ajungand intr-un final la Vintileasca, comuna aflata la o altitudine de aproximativ de 1000 m pe un platou la poalele muntelui Furu. Beneficiind de toate calitatile unei statiuni montane, acesta este locul in care poti petrece cateva zile de relaxare si de reincarcare a bateriilor. Posibilitatile de cazare sunt destul de variate, cu maxim 80 de lei putand alege intre a sta la una dintre pensiunile localnicilor sau la cabana Romsilva, inclusa recent in circuitul turistic. Ca si curiozitate, aceasta este una dintre cabanele la care Nicolae Ceausescu venea frecvent la vanatoare de ursi. Daca dispui de mai putini bani, poti opta sa stai la cort. Chiar la marginea satului poti campa langa unul dintre cele trei lacuri, iar fauna acvatica te invita sa iti incerci norocul de pescar. De fapt, nici nu-ti trebuie prea multa sansa pentru ca poti prinde lejer carasi sau chiar raci. Dornic de a face drumetii, te inhami la un mic rucsac incarcat cu cateva merinde si apa, ajungand in cateva ore de mers lejer pe varful Furu Mare. In drum, o alta oprire interesanta o poate constitui si manastirea Monteoru de la poalele masivului cu acelasi nume.
Pentru aventurieri, calatoria poate continua pe un traseu care sa ajunga in Nereju, Lepsa, Tulnici sau alte sate din mistica tara a Vrancei, dar noi incalecam pe-o sa si revenim la tumultuoasa lume urbana.