Cel puţin trei localităţi din Vâlcea sunt afectate de alunecări de teren. Specialiştii atrag atenţia că, în prezent, există 89 de focare active în judeţ.
La Berbeşti, 27 de familii au rămas izolate după ce drumul de acces a fost distrus de alunecările produse de o exploatare de lignit, în timp ce în localitatea Goleşti 49 de case sunt afectate de o alunecare de teren cu o suprafaţă de 8 hectare, reactivată de ploile din ultima vreme. Cel mai recent incident a avut loc, sâmbătă dimineaţă, în localitatea Buneşti.
În prezent, judeţul Vâlcea ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveşte alunecările de teren, cu 89 de focare active.
Crater acoperit cu pietriş
Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 4.00, familia Ene, din Buneşti, s-a trezit cu un crater adânc de 25 de metri în curtea casei, care s-a extins rapid sub casa ai cărei pereţi s-au prăbuşit în hău. În scurtă vreme, craterul a fost umplut cu saramura ieşită din subteran.
"Cel mai probabil, fenomenul e strâns legat de exploatarea în soluţie prin sonde a sării de la Ocnele Mari, localitate aflată în apropierea zonei prăbuşite. Diapirul de sare este secţionat de mai multe falii prin care se pierde saramură şi izbucneşte în zona Buneşti, pe unde trece râul Govora", ne-a explicat geologul vâlcean Florea Toma, sosit ieri dimineaţă la faţa locului.
Imediat s-au deplasat la faţa locului autorităţile şi specialişti geologi. După observarea situ aţiei, aceştia au ajuns la soluţia umplerii carterului cu bolovani şi pietriş. "Am analizat zona şi am ajuns la concluzia că, dacă umplem groapa cu bolovani mari şi apoi cu pietriş, reuşim să salvăm cea de a două casă a familiei sinsitrate (aflată şi ea în pericol de prăbuşire - n.r.)", ne-a mai declarat geologul Florea Toma.
Ajutată de localnici şi pompieri, familia sinistrată a reuşit să îşi recupereze o parte din bunuri. "Cu două luni în urmă am încheiat poliţa obligatorie pentru asigurarea locuinţei. Fii-mea a insistat, că eu nu am vrut. Dar acum uite că mi-a prins bine", spune Ilinca Ene (69 de ani), căreia Consiliul Judeţean Vâlcea i-a promis un ajutor finaciar de 10.000 de lei.
Cauza: soluri nisipoase şi saramura de la Ocnele Mari
După incidentul de la Buneşti, Exploatarea Minieră a Sării a redus presiunea în sondele de exploatare de la Ocnele Mari pentru a le permite autorităţilor locale să intervină, respectiv să extragă saramura şi să umple craterul cu piatră.
"Trebuie să ne grăbim să umplem craterul cu piatră. Am făcut un calcul sumar şi am ajuns la concluzia că ne trebuie peste 3.000 de tone de piatră de râu, asta înseamnă aproximativ 40.000 de lei, cu transport cu tot. Nu avem banii ăştia în buget, mai ales că este sfârşit de an. Sperăm să ne ajute Consiliul Judeţean Vâlcea", ne-a declarat primarul localităţii Buneşti, Viorel Radi. P
e de altă parte, specialiştii în geologie avertizează că astfel de fenomene vor mai avea loc în zona Buneşti, din cauza orizonturilor de sol formate din nisipuri.
"Saramura care a venit dinspre Ocnele Mari s-a infiltrat în nisipuri, ceea ce a dus la formarea unor goluri subterane şi de aceea au loc scufundări de teren. Este posibil ca în următoarea perioadă să mai apară astfel de infiltraţii. Noi ţinem zona sub observaţie", a mai spus geologul Florea Toma.
3.000 de tone de piatră de râu sunt necesare pentru astuparea craterului apărut în curtea familiei Ene din localitatea Buneşti