Val de magistrați cu probleme psihologice: Cum a dat motivări Ion Tudoran în dosarul Băneasa de pe patul de psihiatrie

Val de magistrați cu probleme psihologice: Cum a dat motivări Ion Tudoran în dosarul Băneasa de pe patul de psihiatrie Sursa: arhiva EVZ

În anul 2021, alți șapte judecători au picat testarea psihologică la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cu toate acestea, CSM nu îi retrage din funcții pe magistrații în cauză și continuă să le ofere dreptul de a analiza probe și a oferi sentințe. Este și cazul judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București. 

Alți 7 judecători „nerecomandați” psihologic de către CSM

Dintre 79 de candidați pentru funcțiile de conducere judecătorești, 7 au picat testarea psihologică la CSM în anul 2021. Numele acestora nu sunt făcute publice, pe fondul codurilor de concurs, potrivit CSM.

„Chiar dacă testarea psihologică la care cei șapte au picat ar viza doar aspecte ce țin de funcția de conducere, CSM ar trebui să dispună o examinare psihologică mai amplă, inclusiv vizând activitatea de judecată propriu-zisă”, scrie luju.ro.

Un astfel de caz este cel al judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București, care, în ciuda faptului că nu este recomandat din punct de vedere psihologic fiindcă a picat testarea la CSM, continuă să își exercite funcțiile judecătorești fără nicio stăvilire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul Tudoran, „nerecomandat” psihologic, susținut în funcție

Unul dintre cele mai elocvente exemple ale manipulării instanței, în astfel de cazuri, este dosarul Băneasa, în care judecătorul a inventat probe pentru a confisca terenuri și clădiri din cel mai mare complex din România.

Sentințele penale date de judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran în dosarul Băneasa (latura penală și latura civilă) sunt în continuare luate de bune, cu toate că asupra lor au fost aduse grave suspiciuni de corupție lansate de către Înalta Curte din Londra.

SIIJ a uitat de dosarele penale ale lui Tudoran

În altă ordine de idei, judecătorul Tudoran este la rândul său suspectat de fapte de corupție, pe numele acestuia fiind deschise mai multe dosare penale la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care vizează efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

„Dosarele instrumentate pe numele fostului judecător Ion Tudoran de la Secția Specială au fost inițiate de Mihaela Iorga Morar. Aceasta a fost și ea mare șefă la DNA în aceeași perioadă cu Marin, iar apoi a iscat celebrul scandal cu Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA a dat-o afară cu scandal pe Iorga Morar și i-a făcut și dosar penal. Mihaela Iorga Morar a ajuns la Secția Specială, îl anchetează pe Tudoran, iar șeful său direct este nimeni altul decât procurorul Nicolae Marin! Adică omul care supervizează dosarele lui Tudoran”, a consemnat Dan Bucura.

Motivările din dosarul Băneasa, date de pe patul de Psihiatrie

Revenind, însă, judecătorul Tudoran, „nerecomandat” din punct de vedere psihologic, a dat copy-paste la rechizitoriul întocmit de procurorul Nicolae Marin, actual șef la SIIJ, și a redactat motivarea hotărârii din dosarul Băneasa chiar de pe patul de psihiatrie unde fusese internat după ce i s-a aprobat demisia din funcția de judecător, potrivit cetateanul.net.

Potrivit sursei citate, nu a fost prima dată când judecătorul a copiat rechizitorii fără a-și motiva sentințele. Ion Tudoran „și-a bătut joc, în repetate rânduri, de actul de justiție”, spune sursa citată. Deși a primit mai multe avertizări din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Ion Tudoran a continuat să comită infracțiuni, fără a da cu subsemnatul - cum s-a întâmplat, de altfel, și în dosarul Băneasa.