Val de debranșări în București: Firmele nu fac față cererilor: „Reveniți în 2022”

Val de debranșări în București: Firmele nu fac față cererilor: „Reveniți în 2022”

În lipsa căldurii și a apei calde din Bucureşti tot mai mulți locuitori ar dori să se debranșeze în această vară, dar, din păcate procesul este lung și costisitor.

Ideea de a avea o centrală termică în apartament, după toate problemele de iarna trecută, este în planul multor bucureșteni, care preferă să facă sacrificii financiare pentru a scăpa de coşmar în viitor.

Numărul debranșărilor este în creștere în București

„Sunt liste de așteptare la liste de așteptare”, spune pentru Europa Liberă Claudiu, reprezentantul unei firme care oferă „servicii de debranșare RADET, cu prețuri începând de la 2.200 de lei”, potrivit paginii de internet.

După o iarnă în care s-au spălat cu apă încălzită pe aragaz și au cumpărat calorifere electrice, numeroși bucureșteni au decis să facă pasul debranșării de la rețeaua centralizată de energie. Doar că nu mai are are cine să îi ajute.

„Eu nu mai iau lucrări. Sezonul de debranșare este până în 31 august, însă anul acesta, față de alți ani, cererea este foarte mare iar noi suntem un număr limitat de firme care lucrăm acest tip de proiect. Cererea a depășit puterea noastră de a lucra”, explică, pentru Europa Liberă, Mari, care este inginer termoenergetician și se ocupă de debranșări în București din 2018.

Nu mai găsește nicio firmă și niciun specialist în debranșări

„Nu mai facem debranșări. Am căutat și alte firme pe lângă cea cu care lucram până acum și nu am găsit. De o lună de zile nu mai găsesc, de când ne-a spus cel cu care colaboram că nu mai ia proiecte. M-am rugat de el de câte ori a venit un client mai insistent, unii voiau chiar să dea mai mulți bani, dar degeaba, m-a refuzat. Și atunci am zis, ’lasă că sunt și alte firme’. N-am mai găsit niciuna care să ia proiecte de debranșare. Au prea multe cereri”, a declarat Claudiu.

 2.200 de lei unei firme pentru proiectul de debranșare de la Termoenergetica

Un caz concret este şi cel al Alexandrei care a decis să își instaleze o centrală termică în apartament, pentru a nu mai depinde de rețeaua municipală de termoficare. A plătit 2.200 de lei unei firme pentru proiectul de debranșare de la Termoenergetica.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Anul ăsta am zis că nu are rost să continui un drum în care nu voi avea apă caldă încă un an sau doi, pentru că mă îndoiesc că problema în București va putea fi rezolvată în această perioada de timp. Costul de proiect pentru un apartament de 2 camere trece lejer de 10 mii de lei, dar iei în calcul că ai confortul tău, dacă vreau să fac un duș, nu trebuie să văd dacă vine sau nu apă caldă”, explică Alexandra Aciubotăriței, care locuiește în Sectorul 5, pentru Digi24.

Din 15 aprilie, data de la care încep să fie depuse cererile de debranșare, până la 22 iunie, au fost înregistrate 870 de astfel de solicitări. În aceeași perioadă a anului trecut au fost de 4 ori mai puține cereri.

Pandemia a încetinit ritmul debranșărilor din Capitală, care era destul de alert până la finalul anului 2019. Între 15 aprilie și 22 iunie 2019 au fost peste 900 de cereri.