Val de căldură neobișnuită în Ungaria. Centrul și vestul Europei, toropite de căldură

Val de căldură neobișnuită în Ungaria. Centrul și vestul Europei, toropite de căldură

Un val de căldură deosebit de ridicată pentru acest interval al anului este înregistrat în Ungaria. Temperaturile normale pentru lunile aprilie și mai sunt măsurate deja în luna februarie, în țara vecină. Europa se confruntă cu o vreme de primăvară.

Val de căldură neobișnuită în Ungaria! În diferite regiuni ale Ungariei temperaturile au crescut vineri până la valori-record pentru această perioadă, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.

În oraşul Kiskunfelegyhaza, din sudul Ungariei, de exemplu, mercurul din termometre a ajuns vineri la 22,4 grade Celsius. Anunţul a fost făcut de serviciul naţional de meteorologie OMSZ pe pagina sa de Facebook.

Val de căldură neobișnuită în Ungaria!  Temperaturi record la Budapesta: 20 de grade în februarie

Recordul anterior era de 20,7 grade Celsius, fiind înregistrat în Baja-Csavoly din sudul Ungariei în anul 2008. O temperatură-record de 20 de grade Celsius a fost înregistrată în sectorul 4 din Budapesta. Temperatura a înlocuit recordul din capitala Ungariei, de 18,9 grade Celsius, valoare consemnată în sectorul 11, a mai indicat serviciul meteorologic. Aceste temperaturi sunt echivalente cu valorile medii de la sfârşitul lunii mai, a precizat OMSZ.

Primăvară în toiul iernii în Europa. În România vor fi temperaturi-record pentru luna martie

Meteorologii au prognozat un val de căldură deosebit de ridicată și în ţara noastră, în perioada următoare. În unele zone se pot înregistra maxime chiar şi de 20 de grade. Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, a precizat că valul fierbinte va dura cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni.

"Acest val de căldură va dura pănă la sfărşitul acestei săptămâni când valorile termice vor mai scădea. Dar această scădere a temperaturiilor pe care o estimăm pentru sfârșitul de săptămână nu va fi una care să determine înregistrarea unor temperaturi asemănătoare cu episodul anterior, cu vreme foarte rece, ci temperaturi mult mai apropiate de cele normale pentru această perioadă și chiar ușor mai ridicate, respectiv valori termice între 4 și cel mult 10, 12 grade", a explicat Gabriela Băncilă

Finalul lunii februarie a adus un val accelerat de căldură în Europa. Temperaturile maxime au ajuns frecvent la valori de 18, 19 și chiar 20 de grade Celsius. În primele zile ale acestei săptămâni, valorile ridicate au pus stăpânire pe zonele din centrul și vestul Europei. Temperaturile au urcat până la valori normale pentru lunile martie și aprilie.