Val de atacuri asupra bisericilor din Europa

Val de atacuri asupra bisericilor din Europa

Ultramediatizate, imaginile catedralei Notre-Dame arzând ca o torță au șocat opinia publică occidentală, provocând un val de compasiune și de donații. În același timp, este trecut sub tăcere un fenomen cel puțin la fel de dramatic: vandalizarea și profanarea bisericilor peste tot în Europa.

Două biserici sunt profanate în medie în fiecare zi în Franța. Potrivit site-ului german PI-News (Politically Incorrect), s-au înregistrat nu mai puțin de 1063 de atacuri asupra unor biserici sau simboluri creștine (crucifixuri, icoane, statui) în Franța, în anul 2018. Cifra este cu 17% mai mare decât cea din 2017.

Potrivit Gatestone Institute, doar în februarie și martie anul acesta, în Franța printre actele cele mai grave de profanări, s-au înregistrat următoarele:

- Biserica Notre-Dames des Enfants din Nîmes a fost jefuită pe 6 februarie, iar pe un perete a fost desenată o cruce din materii fecale. Au fost descoperite fecale în mai multe locuri din biserică, plus alte inscripții cu vopsea pe pereți. Mai multe ostii au fost descoperite la gunoi;

 - Biserica Saint-Nicolas des Houilles a fost vandalizată în trei rânduri la începutul lui februarie. O statuie a Fecioarei Maria, datând din secolul XIX a fost literalmente „făcută praf”, devenind „de nereparat” potrivit unui cleric. O cruce suspendată a fost doborâtă la pământ;

- Pe 5 februarie, vandalii au profanat și distrus cruci și statui ale catedralei Saint-Alan de Lavaur și au mutilat un braț al unui statui a Mântuitorului răstignit;

Pe 17 martie, o mână criminală a pus foc la faimoasa biserică Saint-Sulpice din Paris, la scurt timp după slujba de prânz.

Poliția este îngropată în dosare de sacrilegii

Evenimente similare au loc și în Germania. Numai în luna martie, patru biserici au fost vandalizate și/sau incendiate. „În această țară, un război mocnit este dus împotriva a orice simbolizează creștinismul”, scrie PI-News. Cine sunt autorii acestor atacuri în serie. Iată ce scrie site-ul german: „Crucile sunt rupte, altarele vandalizate, bibliile incendiate, cristelnițele răsturnate și uneori porțile câte unei biserici sunt mâzgălite cu expresii islamice de genul «Allahu Akhbar»”.

Pe 11 noiembrie 2017, un alt site german, „Die Unbestechlichen”, dezvăluia că aproximativ 200 de biserici au fost atacate și numeroase cruci au fost rupte în zona Alpilor și în Bavaria: „Poliția este supraîncărcată de dosare de profanări religioase. Autorii sunt adesea tineri insurgenți proveniți din imigrație.” În altă parte, ei sunt descriși ca „tineri islamiști”.

Gatestone Institute afirmă că se poate face o legătură între regiunile din Europa cu un procent mare din populație de origine musulmană și creșterea numărului și violenței atacurilor la adresa bisericilor și a simbolurilor creștine. În perioada Crăciunului din 2016, în landul german Renania de NordWestfalia, unde sunt stabiliți peste un milion de musulmani, peste cincizeci de statui sfinte (inclusiv a Mântuitorului) expuse în spațiul public au fost decapitate și crucifixurile rupte.

Tot în 2016, la scurt timp după ce Angela Merkel a deschis granițele în fața valului de imigranți, ziarul local Westfälischen Nachrichten scria că la Dülmen, un oraș cu mai puțin de 50.000 de locuitori „nu trece o zi fără ca statuile religioase să nu fie atacate în oraș sau în suburbiile sale”.

Și în Franța, numărul profanărilor crește acolo unde numărul imigranților musulmani este mai mare. În ianuarie 2017, Christian Today nota că „atacurile extremiștilor islamiști la adresa creștinilor” au crescut cu 38%, de la 273 de atacuri în 2015 la 376 în 2016; majoritatea lor au avut loc în perioada Crăciunului, iar „numeroase atacuri vizează bisericile și lăcașurile de cult”.

Bunăoară, la Thonon-les-Bains, în 2014, un musulman a vandalizat bisericile Saint-François de Sales și Saint-Hippolyte. El a „răsturnat și spart două altare, candelabre și lustre, a distrus o ușă la sacristie și a spart vitraliile”. De asemenea, „a călcat în picioare” Sfânta Euharistie.

Exemplele ar putea continua, dar ne oprim din lipsă de spațiu.

Profanatorii acoperiți

În aproape toate cazurile, arată o analiză a Gatestone Institute, autoritățile și presa ocultează identitatea vandalilor. În puținele cazuri în care vandalii sunt identificați totuși ca musulmani, ei sunt imediat calificați drept persoane cu tulburări mentale. Iată ce scrie PI-News: „Muțenia domnește peste acest val de atacuri la adresa simbolurilor creștine. În Franța sau Germania, aceeași tăcere elocventă înăbușă scandalurile profanărilor și identitățile vinovaților... Nici un cuvânt, nici o aluzie care ar putea duce la bănuirea imigranților... Nu infractorii sunt cei care riscă ostracizarea, ci aceia care încearcă să stabilească o legătură între profanarea simbolurilor creștine și importul de imigranți. Aceștia din urmă sunt acuzați de ură, de defăimare și de rasism.”

O situație asemănătoare se înregistrează în aproape toate țările occidentale care și-au deschis masiv granițele în fața imigrației. În Suedia, de pildă, încă din 2014, era atacată în medie o biserică pe săptămână.

 

Ne puteți urmări și pe Google News