Vaccinurile anti-Covid au dat frisoane la summitul Consiliului European. Liderii UE s-au contrat dur

eu council

Discuţii tensionate şi pe alocuri contondente au avut loc în cadrul summitului Consiliului European. Țările membre UE s-au contrat pe tema distribuirii echitabile a dozelor suplimentare de vaccine.

Tema cheie aflată pe agenda discuţiilor de la summitul Consiliului European a fost distribuirea vaccinurilor anti-Covid-19. Discuţii tensionate şi pe alocuri contondente au avut loc în cadrul summitulu. Astfel au descris jurnaliştii publicației „Financial Times" întâlnirea în format virtual a şefilor de stat și de guvern din UE. Motivul a fost distribuirea echitabilă a 10 milioane de doze suplimentare din vaccinul Pfizer/BioNTech, pe care producătorul s-a angajat să le livreze în următorul trimestru. Un invitat special al summitului a fost președintele Joe Biden, care a vorbit despre strategia de vaccinare din SUA.

Șefa CE a cerut extinderea producției vaccinului în Europa

Potrivit jurnaliştilor britanici, neînțelegerile au izbucnit după ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că Austria, Cehia și Croația ar trebui să primească majoritatea celor 10 milioane de doze Pfizer, deoarece ar fi țările cele mai afectate de reducerea livrărilor serului AstraZeneca. Solicitările au fost respinse de cancelarul german şi premierul olandez, care au susținut că prioritate la dozele suplimentare ar trebui să aibă Bulgaria, Croația și Letonia. În consecință, în urma discuţiilor de joi, liderii UE au solicitat companiilor farmaceutice să respecte termenele limită prevăzute în contractele de livrare.

Totodată, cele 27 de state membre UE au căzut de acord să încerce să crească producţia de vaccinuri. "Avem un interes puternic pentru a extinde producerea vaccinului în Europa. Trebuie să fim pregătiţi pentru viitor şi pentru apariţia noilor variante de coronavirus. Suntem interesaţi să intensificăm cooperarea cu acele companii care sunt de încredere şi care îşi vor onora contractele", a menționat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE a exportat până acum 77 de milioane de doze de vaccin

UE a exportat până acum 77 de milioane de doze de vaccin, dintre care 21 doar Regatului Unit. Lucru care i-a înfuriat pe mai mulţi lideri europeni, din vreme ce statele membre nu au primit în schimb vaccinuri produse în Regatul Unit.

Ulterior, Comisia Europeană a instituit un mecanism de control al exporturilor în afara Uniunii, care poate merge până la blocarea lor. În replică, premierul britanic, Boris Johnson a dat de înţeles că Europa ar putea rămâne fără investiţii dacă va decide să blocheze exporturile de vaccin. În cele din urmă, UE a emis o declaraţie comună cu Marea Britanie în care ambele părţi au promis să colaboreze.

Sursa: Publika.md

Citește și Apel la Consiliu UE. "Opriți monopolurile farmaceutice. Războiul împotriva vaccinurilor nu ne va salva"