Vaccinurile anti Covid 19 nu mai sunt la mare căutare. Comisia Europeană a renegociat contractul cu Pfizer. Câte sute de milioane de doze au fost cumpărate în timpul pandemiei

Sursa: Razvan Valcaneantu

Comisia Europeană, a anunțat că și producătorul de vaccinuri BioNTech-Pfizer, au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine evaluării de către statele membre a nevoilor în evoluție pentru vaccinurile COVID-19. În timpul pandemiei, peste 500 de milioane de doze de vaccin au fost cumpărate de Comisia Europeană, din care au fost utilizate 494 de milioane de doze.

Modificarea contractului existent de furnizare a vaccinurilor ia în considerare îmbunătățirea situației epidemiologice, continuând în același timp să asigure accesul la cea mai recentă versiune disponibilă a vaccinului, în cazul în care în viitor vor apărea variante COVID-19 îngrijorătoare.

Acordul anunțat în cursul zilei de vineri se referă la o reducere a cantității de doze achiziționate de statele membre în cadrul contractului.

”În urma plății unei taxe, dozele contractate inițial vor fi transformate în comenzi opționale. O prelungire a perioadei de timp în care statele membre vor putea lua în primire vaccinurile - până la patru ani de acum încolo. Posibilitatea de a continua să aibă acces la doze suplimentare până la volumul contractat inițial până la sfârșitul contractului, pentru a răspunde nevoilor, în cazul în care numărul de cazuri crește, iar situația epidemiologică se deteriorează. Accesul continuu la vaccinuri adaptate la noi variante, de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare”, anunță Comisia Europeană.

Vaccinurile anti Covid 19 nu mai sunt la căutare

Modificarea contractului a fost obținută în urma unor negocieri între dezvoltatorii de vaccinuri, statele membre și Comisie, pentru a se alinia mai bine la strategiile privind vaccinurile și la evoluția nevoilor de sănătate publică din statele membre UE.

Începând cu 2020, Uniunea Europeană a investit masiv în producția globală de vaccinuri COVID-19. A fost esențial să se dispună de vaccinuri cât mai devreme posibil și la volum suficient de mare, ceea ce a necesitat investiții importante înainte de a ști dacă vreunul dintre aceste vaccinuri se va dovedi a fi de succes.

”Punerea în aplicare a Strategiei UE pentru vaccinuri a depășit toate așteptările: Statele membre ale UE au avut acces la vaccinuri sigure și eficiente dintr-un portofoliu larg de tehnologii diferite și la nivelul necesar, ceea ce a permis ca tuturor cetățenilor UE să li se ofere vaccinuri primare și de rapel, salvând vieți și atenuând impactul pandemiei asupra vieții sociale și economice”, mai susțin cei de la Comisia Europeană.

În plus, un număr mare din aceste vaccinuri au fost utilizate în cadrul eforturilor globale de combatere a pandemiei. Statele membre au împărțit 526 de milioane de doze, din care aproximativ 494,4 milioane au fost deja livrate țărilor beneficiare.