64 de țări bogate, inclusiv membre ai Uniunii Europene, au fost de acord să finanțeze doze de vaccinuri Covid-19 în solidaritate cu țările sărace. Statele Unite, care au părăsit OMS, și China, nu se află printre ele.
OMS încearcă să asigure accesul la un vaccin anti-coronavirus pentru populațiile din țările sărace, fără a se baza pe ajutorul din Statele Unite și China.
Peste 60 de țări bogate s-au alăturat sistemului instituit de Organizația Mondială a Sănătății pentru a facilita accesul țărilor sărace la vaccinul împotriva Covid-19 , conform unei liste publicate luni.
În timp ce multe țări nu au resurse pentru a-și dezvolta propriile vaccinuri, OMS a anunțat în urmă cu câteva săptămâni lansarea, în colaborare cu Vaccine Alliance (Gavi), a unui acces global la vaccinul împotriva Covid-19, cunoscut sub numele de Covax (Covid-19 Vaccine Global Access sau acces global la vaccinul împotriva Covid-19).
Apoi, OMS a cerut la sfârşitul lunii august ţărilor care pot să se autofinanţeze să îşi ia angajamente ferme aderând la acest mecanism înainte de 18 septembrie şi să demareze plăţile iniţiale cel mai târziu până pe 9 octombrie, scrie Agerpres.
Peste 90 de ţări sau entităţi statale cu venituri mici şi medii s-au alăturat acestui dispozitiv, dar şi 64 de ţări cu venituri mari, a precizat OMS într-un comunicat difuzat luni. Printre cele din urmă se află şi angajamentele luate de Comisia Europeană în numele celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, alături de Norvegia şi de Islanda.
Statele Unite, care și-au confirmat oficial retragerea din OMS la începutul lunii iulie, nu se află pe listă. La fel ca și China, unde primele cazuri de coronavirus au fost detectate la sfârșitul lunii decembrie 2019.
Întrebat despre absența țării asiatice, directorul general al lui Gavi, Seth Berkley, s-a mulțumit să indice la o conferință de presă că „scopul Covax este să lucreze cu toate țările lumii” și că dialogul avea să continue cu Beijingul.
„Obiectivul nostru este să avem 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2021. Suntem încurajați să vedem un număr mare de țări care se angajează în mecanismul Covax”, a declarat directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS și partenerii vor începe acum să semneze acorduri oficiale cu producătorii de vaccinuri pentru a obține dozele necesare „pentru a pune capăt fazei acute a pandemiei până la sfârșitul anului 2021”, a indicat OMS