Vaccinul universal împotriva gripei, testat pe animale. Rezultatul experimentului, neașteptat

Vaccinul universal împotriva gripei, testat pe animale. Rezultatul experimentului, neașteptatViruși. Sursa foto: Pixabay

Vaccinul universal a fost testat pe animale de cercetătorii americani care au conceput un vaccin unic contra gripei cu scopul de a oferi o protecție încrucișată contra virusurilor.

Vaccinul universal împotriva gripei, testat pe animale

Este știut faptul că vaccinurile anuale împotriva gripei protejează împotriva infecțiilor severe, dar variază ca eficacitate și este posibil să nu se potrivească cu cele mai virulente tulpini de sezon. Din acet motiv, cercetătorii lucrează intens pentru a dezvolta un vaccin antigripal împotriva tuturor tulpinilor de gripă.

Descoperirile cercetătorilor care au fost publicate recent în Journal of Virology sugerează că ne apropiem de acest vaccin universal, după ce a fost testat pe animale. Rezultatul: un răspuns imun puternic împotriva infecţiei severe după expunerea animalului la viruși.

De asemenea, se dorește lansarea de studii clinice și pe oameni în decurs de 1-3 ani, a explicat virusologul Naoko Uno, cel care a condus noul studiu, care a mai subliniat că doresc să se asigure că „vaccinul poate acoperi mai multe sezoane gripale, nu doar unul, şi că protejează împotriva tuturor tulpinilor”.

Virus, Bacterie, Infecţie, BoalăVaccinul universal împotriva gripei, testat pe animale. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii au identificat patru tipuri de virus gripal

Cercetătorii au identificat patru tipuri de virus gripal, dar două dintre acestea, Gripa A şi Gripa B, prezintă riscuri mari pentru populaţie. Vaccinurile împotriva gripei sezoniere includ proteine din trei sau patru subtipuri circulante ale acestor virusuri: H1N1, H3N2 şi IBV.

Dar, ținând cont că virusul suferă mutaţii rapide, găsirea tulpinilor cu cel mai mare risc, este dificil de realizat. În acest context, cercetătorii americani au conceput noul candidat de vaccin folosind metodologia numită COBRA (Antigene Reactive Largi Optimizate Computational).

Cercetătorii au identificat grupuri de proteine pentru diferite subtipuri, iar pentru a putea dezvolta un vaccin de mare impact, au identificat opt proteine din studii anterioare cu un răspuns imun susţinut.

Viruși, Virus, Atac, Infecţie, 3DVaccinul universal împotriva gripei, testat pe animale. Sursa foto: Pixabay

Vaccinul universal obținut cu ajutorul metodologiei COBRA

Pentru noua cercetare, echipa de cercetători de la Cleveland Clinic a administrat vaccinul candidat pe cale intranazală. Analizele de sânge au arătat după patru săptămâni, că animalele au dezvoltat anticorpi împotriva virusului. Mai mult, atunci când animalele au fost expuse la agentul patogen, au fost protejate.

Potrivit cercetătorilor, metodologia COBRA nu se limitează doar la identificarea şi asamblarea proteinelor recombinante pentru gripă, ci ar putea fi utilizată și pentru a analiza ARNm sau alte biomolecule. De asemenea, ar mai putea fi explorată pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva altor virusuri şi boli virale, a explicat virologul Naoko Uno, potrivit sciencedaily.com.