Vaccinul protejează mai bine în fața „long Covid”. Recomandările specialiștilor britanici

Vaccinul protejează mai bine în fața „long Covid”. Recomandările specialiștilor britanici Sursă foto: Dreamstime.com

Persoanele vaccinate sunt mai puțin afectate de formele long Covid, în comparație cu cele care au refuzat să se imunizeze. Este concluzia unui raport britanic ce are la bază analiza mai multor studii medicale.

Un raport care a fost dat publicității de de Agenția britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA) arată că persoanele vaccinate sunt mai protejate de formele Covid de lungă durată. Aceasta în comparație cu cei care nu au acceptat să se vaccineze. Documentul publicat de agenţia britanică se bazează pe concluziile a nu mai puțin de 15 studii de specialitate, după cum relatează agenția de știri Reuters.

Potrivit UKHSA persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau chiar într-o singură doză, precum cel produs de Johnson & Johnson, sunt mai protejate în fața long Covid. Acestea au prezentat risc de aproximativ 50% în a dezvolta acest tip de simptomatologie, comparative cu persoanele care nu s-au vaccinat.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populaţia din Marea Britanie a raportat simptome de Covid-19 cu evoluţie lungă. Cea mai frecventă simptomatologie cuprinde oboseală, dificultăţi de respiraţie, dureri musculare sau articulare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: Razvan Valcaneantu

Persoanele vaccinate sunt mai protejate

Trei din patru studii care compară simptomele long Covid înainte şi după vaccinare sugerează că numărul celor care au raportat o ameliorare a simptomelor long Covid după vaccinare a fost mai mare decât al celor care au raportat o înrăutăţire. Alte trei studii au ajuns la concluzia că simptomele long Covid s-au ameliorat la cei care s-au vaccinat.

„Aceste studii completează potenţialele beneficii al vaccinării complete împotriva Covid-19”, a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

Potrivit spuselor sale, vaccinul este cea mai sigură metodă de protecție împotriva simptomelor grave în cazul unor infectări. De asemenea, poate contribui la reducerea impactului pe termen lung al bolii.

„Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva simptomelor grave în eventualitatea unei infectări şi ar putea totodată contribui la reducerea impactului de termen mai lung”, a mai spus oficialul din cadrul UKHSA.

Boris Johnson

Sursa foto. EVZ

Marea Britanie a renunțat la restricții

Noul raport vine în contextul în care prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a decis să ridice restricțiile pe care le-a impus împotriva Covid-19, în Anglia. El și-a motivate decizia arătând că dozele booster oferă o mai mare protecție, iar severitatea tulpinei Omicron este mai mică. Astfel, în ciuda numărului mai mare de îmbolnăviri, s-a redus numărul de decese și de cazuri care au necesitat îngrijiri în spitale.

Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic. Specialiștii atrag atenția că aceste cazuri moderate de Covid-19 pot fi urmate de forme debilitante de „long Covid” şi de simptome asociate. Este vorba despre oboseală, probleme de memorie şi stare de confuzie.