Vaccinarea, etapa a II-a. Lista cu bolile cronice permise

vaccin, vaccinare, covid 19, sars cov 2

Vaccinarea pentru persoanele cu boli cronice este inclusă în etapa a doua şi va începe după data de 15 ianuarie.

Vaccinarea care este destinat tuturor persoanelor din etapa a doua, respectiv cele cu vârsta peste 65 de ani şi cele cu boli cronice este pregătită. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că în etapa a doua este inclusă populaţia cu risc. Această categorie este reprezentată de persoanele de peste 65 de ani şi cele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Vaccinarea: bolile incluse care se încadrează în a doua categorie de vaccinare

Potrivit unui comunicat al CNCAV transmis luni, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria boli cronice se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni: -diabet zaharat, -obezitate, -alte boli metabolice, inclusiv congenitale, -afecţiuni cardiovasculare, -afecţiuni renale, -afecţiuni oncologice, -afecţiuni pulmonare, -afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down -afecţiuni hepatice moderate/severe, -afecţiuni autoimune, -imunodepresii severe -pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA. Aşadar, după 15 ianuarie în România va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Tot aici intră persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Cum se pot programa pacienții cu boli cronice

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie. Pentru că ei vor fi programați pentru vaccinare doar prin intermediul medicului de familie. Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare împotriva COVID prin: -call center, -prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători. Reamintim că în Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 - cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.