Continuarea vaccinări cu serul de la AstraZeneca ar trebuie să continuie, susține Medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
Medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, susține că vaccinarea cu serul de la AstraZeneca ar trebuie să continue. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la News.ro, acesta a declarat că „Nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi”.
„Atunci când constaţi că există ceva în populaţie, că există măcar o suspiciune – şi în acest moment discutăm doar de patru decese, dacă nu mă înşel, la nivel european, care s-au întâmplat după vaccinare fără să fie dovedită, până în acest moment relaţia de cauzalitate şi mai existau, cel puţin până alaltăieri, 22 de situaţii în care au apărut tromboze după vaccinare - ei bine, câtă vreme aceste evenimente se încadrează în frecvenţa de apariţie, în rata de apariţie obişnuită, teoretic nu trebuie să fie niciun fel de motiv de îngrijorare şi am să vă explic şi de ce.
În momentul în care vaccinezi un număr mare de persoane într-o unitate scuRră de timp – haideţi să luăm o comparaţie la noi, în România noi avem în acest moment aproximativ 40-50 000 vaccinate în fiecare zi, vă daţi seama că într-o săptămână vaccinăm 300 - 350.000 de persoane, adică populaţia oraşului Craiova - ei bine, este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză”, a spus medicul Gindrovel Dumitra.
Vaccinarea cu AstraZeneca trebuie să continue, suține medicul Gindrovel Dumitra
„Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în mod obişnuit, fără să existe vaccinare, sigur că lucrurile erau naturale, aşa s-a întâmplat! Dar în momentul în care există această vaccinare făcută anterior, suspiciune în rândul populaţiei este destul de înaltă, dar, repet, fără să existe niciun fel de legătură”, a declarat mai declarat Gindrovel Dumitra pentru News.ro.
Acesta a mai precizat că ar trebui să existe suspiciuni atunci când în rândul populaţiei rata de apariţie a unor cazuri precum infarct, AVC sau tromboze ar fi mai mare decât în mod obişnuit, iar asta nu se întâmplă la acest moment.
Medicul a mai explicat și deciziile luate cu privire a suspendarea vaccinării cu serul din anumite loturi.
„Cu siguranţă nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi respectiv cu celelalte vaccinuri, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este important să înţelegem că trebuie să mergem înainte”, a adăugat medicul.
Ce se întâmplă cu cei care suferă de afecţiuni cu risc de tromboză
„Riscul, fără discuţie, există, nimeni nu poate să spună că nu există un risc în populaţia respectivă, mai ales cei care au diverse afecţiuni pro-coagulante (...) dar, după cum spuneam, în România se administrează în fiecare zi 50.000 de doze. Nu am avut astfel de evenimente, asta pe de o parte. Pe de altă parte, un element foarte important este faptul că din 70.000 de doze administrate până în acest moment din acest lot, în România nu s-a întâmplat niciun eveniment.
Eu nu mă aştept să se întâmple în continuare, mă aştept să se întâmple acele evenimente care nu reprezintă cauză-efect, ci evenimente coincidentale. În momentul în care vaccinăm un număr mare de persoane este imposibil să prevezi sau să previi... acest vaccin nu previne în niciun fel nici accidentele rutiere, nu previne nici apendicita acută, nu previne nici infarctul miocardic, nu previne niciun alt eveniment care oricum s-ar fi întâmplat”, a mai spus medicul, întrebat cum trebuie să reacţioneze cei care suferă de afecţiuni cu risc de tromboză.