Țările din Asia de Sud caută cooperarea cu restul lumii, din cauza deciziei Indiei de a opri exporturile de vaccinuri, dorind să facă față celui de-al doilea val de coronavirus din această primăvară.
Această abordare a arătat modul în care India a lăsat țările mai sărace cu puține opțiuni pentru vaccinuri, întrucât cele bogate acumulaseră o mare parte din oferta globală. Chiar dacă Statele Unite și ale state se angajează să doneze un miliard de doze națiunilor sărace, Organizația Mondială a Sănătății spune că sunt necesare 11 miliarde de doze pentru a învinge pandemia.
India a renunțat la ajutorul acordat altor state
Țările din Asia de Sud continuă să se lupte în privința vaccinurilor. Oficialii din domeniul sănătății spun că angajamentul de vaccinare al G7 este prea vag pentru a putea fi real și că nu face față nevoilor imediate ale milioanelor de oameni care așteaptă dozele.
Vecinii Indiei au început vaccinările anul acesta, cu ajutorul dozelor donate de India și achiziționate de la Serum Institute of India, care produce vaccinul AstraZeneca. Însă, din cauza creșterii cazurilor din India, guvernul lui Narendra Modi a blocat exporturile, forțând Serum să renunțe la acordurile și angajamentele bilaterale ale programului global care vizează distribuirea vaccinurilor în cele mai sărace țări ale lumii.
În Nepal, aproximativ 1,4 milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani, au așteptat rapelul, însă fără succes. Astfel, guvernul Nepalului a făcut apel la diplomați din Marea Britanie, Danemarca, Coreea de Sud și Statele Unite pentru ajutor. „Eforturile sunt în curs”, a spus dr. Taranath Pokhrel, director la Ministerul Sănătății din Nepal, „dar nu s-au realizat progrese substanțiale până acum”.
Din primele 25 de milioane de doze de vaccin pe care administrația Biden le-a donat, șapte milioane sunt alocate Nepalului și altor țări din Asia, însă nu este clar când sau câte vor ajunge. Aproape unul din trei teste de coronavirus din Nepal a fost pozitiv. Mai puțin de 1% din cei 30 de milioane de oameni sunt complet vaccinați.
Donațiile altor state
Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au primit donațiile din partea Chinei, pentru vaccinul Sinopharm. Însă atât Sri Lanka, cât și Nepalul, caută soluții pentru a oferi cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca, oamenilor care așteaptă de patru luni.
Președintele Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, s-a întâlnit cu ambasadorul Japoniei pentru a cere 600.000 de doze de AstraZeneca, iar oficialii au declarat că guvernul japonez a fost receptiv. Guvernul din Sri Lanka intenționează să folosească dozele de Sinopharm donate, cât și cele Sputnik V, pe care le-a achiziționat din Rusia.
În Bangladesh, unde infecțiile și decesele cauzate de un al doilea val de coronavirus continuă să crească, totul se bazează pe administrația Biden, de la care așteaptă mai multe doze de AstraZeneca. „Ne sunt necesare aproximativ 1,5 milioane de doze de AstraZeneca pentru a doua doză”, a spus Shamsul Haque, secretar al comitetului de gestionare a vaccinului.
China a donat în jur de 1,1 milioane de doze de Sinopharm, însă Bangladesh încearcă să negocieze o achiziție și mai mare atât din China, cât și din Rusia. Aproximativ 4,2 milioane din cei 168 de milioane de persoane din Bangladesh sunt complet vaccinați, conform NewYorkTimes.