VACANŢE: Pensiunile mai au locuri de Paşte

VACANŢE: Pensiunile mai au locuri de Paşte

Un sejur de patru zile costă în jur de 400 de lei de persoană, dar proprietarii spaţiilor de cazare sunt pregătiţi să mai reducă preţurile pentru a-i atrage pe turişti.

Pensiunile româneşti duc lipsă de rezervări pentru Paşte. Proprietarii acestora spun că, deşi au menţinut tarifele şi în unele zone chiar le-au redus cu până la 20% faţă de anul trecut, sunt ocupate abia în proporţie de 60%. Nici regiunile foarte populare nu se mai bucură de valul de turişti de altă dată.

„În Bucovina, de exemplu, toate pensiunile erau rezervate cu o lunădouă înainte de Paşte. Anul acesta mai puteţi găsi locuri şi acum, cu numai o săptămână înainte”, afirmă Cristina Partal, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Potrivit acesteia, un sejur de trei nopţi la o pensiune de trei margarete costă în jur de 400 de lei de persoană, cu toate mesele incluse.

În zona Bran-Moeciu, jumătate din spaţiile de cazare îşi aşteaptă încă turiştii. „Preţurile au scăzut deja şi este posibil să scadă şi mai mult, dacă locurile nu se vor ocupa”, susţine Liliana Enescu, preşedintele ANTREC Braşov. Astfel, o noapte de cazare la o pensiune de două margarete costă în jur de 100 de lei/persoană, demipensiune cu masă festivă, iar la una de trei margarete, preţul ajunge la 150 de lei.

Sibielul, una dintre cele mai căutate localităţi din Mărginimea Sibiului, şi în acelaşi timp, satul cu cel mai dezvoltat turism rural din judeţ, este la fel de afectat de lipsa turiştilor. Proprietarii de pensiuni au făcut tot ce au crezut ei de cuviinţă ca să nu rămână fără turişti de Paşte, perioadă foarte profitabilă pentru afacerile de acest gen. „Nu am mai crescut preţurile. Eu am patru familii care se vor caza de Paşte, dar în Sibiel mai sunt multe pensiuni care nu sunt încă pline. Faţă de anul trecut, turiştii cred că se gândesc de două ori, înainte să rezerve sejurul de Paşte, din cauza crizei economice”, explică Adriana Oltean, proprietara unei pensiuni.

Sărbătoare ca la mama acasă

Chiar dacă turiştii nu mai fac coadă la uşa pensiunii, investitorii în agroturism anunţă mese îmbelşugate, de pe care nu vor lipsi tradiţionalele ouă roşii, ciorba şi friptura de miel, drobul sau cozonacii. „La noi se gătesc toate acestea în casă: borşul, drobul, friptura şi cozonacii. Le facem ca pentru noi şi le oferim şi turiştilor, potrivit tradiţiei: prima masă îmbelşugată după post e atunci când oamenii se întorc cu Lumina de la biserică. A doua zi avem masa festivă de prânz pe care o stabilim şi în funcţie de turişti”, povesteşte Liliana Enescu.

În zilele de vacanţă, programul de distracţie depinde de fiecare destinaţie în parte - la Pietroasele se pot face degustări de vinuri, în zona Braşovului se poartă plimbările cu căruţa, iar în Deltă se fac excursii cu catamaranele sau cu lotcile pescăreşti, iar turiştii sunt invitaţi la peşte la grătar.

Cei care vor să înveţe câte ceva din tainele gătitului pot sosi la pensiuni încă de joi-vineri, când vor asista la preparatul produselor şi vopsitul ouălor.

Ne puteți urmări și pe Google News