Cei care vor să evite agitaţia se refugiază în Mănăstirea Techirghiol, una dintre cele mai vechi de pe malul mării.
În staţiunea Techirghiol, renumită pentru nămolul cu proprietăţi vindecătoare, întâlneşti un altfel de turist de pe litoral. El se trezeşte dimineaţa departe de zgomotul teraselor de pe plajă şi vine aici ca să se reculeagă, să mediteze şi să participe la slujbele religioase de la Mănăstirea „Sf. Maria“ din Techirghiol, ţinute dimineaţa, la prânz şi seara de părintele Arsenie, în vârstă de 94 de ani. Vin credincioşi din toate colţurile ţării şi cu greu se poate găsi un loc liber de cazare la mănăstire, dacă nu există programări făcute cu săptămâni în urmă. Relaxare şi binecuvântare Mănăstirea Techirghiol dispune de peste 100 de camere, destinate turiştilor aflaţi în pelerinaje, de o cantină, în care gătesc măicuţele, şi de un centru de tratament, unde se fac terapii antireumatice şi antistres.
Totuşi, majoritatea turiştilor credincioşi ajung la Mănăstirea Techirghiol pentru rugăciune şi vindecare „spirituală“. „Suntem în timpul postului şi am venit tocmai din Bihor pentru o binecuvântare şi un cuvânt de suflet de la părintele Arsenie. Îl ştiu de multă vreme şi vă pot spune că este un om deosebit, care a trecut prin 19 ani de detenţie comunistă“, povesteşte Constantin Bradea, profesor de religie la un liceu din Vadul Crişului. Bărbatul aşteaptă la recepţia mănăstirii, împreună cu un prieten de-al său, profesor de biologie, să se elibereze o cameră în care au fost cazaţi alţi turişti. În perioada verii şi mai ales a postului şi a concediilor, la mănăstire este foarte aglomerat. „Dacă nu vom găsi o cameră la mănăstire şi nici la pensiunile din apropiere, vom dormi probabil sub cerul liber. Nu ne facem griji pentru ziua de mâine“, spune senin profesorul Constantin Bradea.
Familii cu copii, profesori de religie şi preoţii din sate, alături de credincioşi de la biserică, găsesc la Techirghiol un alt mod de a-şi petrece concediile. „Îmbini satisfacţia de a vedea locuri noi cu partea spirituală“, se destăinuie profesorul de religie. Nu se poate vorbi de lux la mănăstire. „Condiţiile sunt modeste aici la mănăstire. Particip în fiecare zi la slujbe, împreună cu soţul meu, mai ales la cea de seară, care mi se pare cea mai frumoasă. Am ajuns aici prin casa de pensii şi sunt mulţumită de ceea ce ni se oferă aici“, spune Maria, din Ialomiţa, de 61 de ani. Aşteptându-l pe Patriarh În pragul Sărbătorii Sfintei Maria din 15 august, mănăstirea a devenit un punct de atracţie maximă pentru turiştii credincioş i. Lăcaşul de rugăciune devine, cu acest prilej, gazda unui sobor de preoţi de la mănăstirile cele mai importante din ţară. „Am venit împreună cu soţul meu pentru că voiam să participăm la slujba mare a Sărbătorii Sfintei Maria. Cred că o să vină şi Patriarhul nostru şi va ţine o slujbă mare aici“, povesteşte Anita (54 de ani), din Tulcea.
TRATAMENT
Masaje şi nămol Lacul Techirghiol este o oază de tratament pentru cei cu afecţiuni reumatice. Medicul din cadrul mănăstirii este la dispoziţia pacienţilor pentru consultaţii, care costă însă 40 de lei. Preţul băilor cu nămol şi plante variază între 7 şi 11 lei, iar un masaj corporal cu efect de destindere a muşchilor costă 50 de lei. Există, de asemenea, şi pachete de tratament, în care sunt incluse trei tipuri de proceduri, preţul acestora variind între 145 şi 250 de lei.