Vacanță de neuitat în stațiunea unde muntele și relaxarea se întâlnesc

Vacanță de neuitat în stațiunea unde muntele și relaxarea se întâlnesc Stațiunea Arieșeni din Munții Apuseni. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vacanță de vis. Există un loc în Munții Apuseni, acolo unde relaxarea se îmbină cu natura. O vacanță aici îți va îndeplini toate așteptările și te va face să nu o uiți niciodată.

Vacanță de vis într-o zonă de basm a României. Stațiunea turistică Arieșeni este localizată în zona superioară a râului Arieșul Mare, la poalele Munților Bihorului din Munții Apuseni.  Stațiunea Arieșeni se află în județul Alba, pe granița cu județul Bihor. Și se învecinează cu Orășelul Nucet, comuna Avram Iancu, comuna Garda de Sus, comuna Horea și comuna Pietroasa.

O bună parte din comuna Arieșeni face parte Parcul Natural Apuseni ce are rolul de a proteja natura și a promova frumusețile Munților Apuseni.

Sat Arieșeni, o alagere de vacanță perfectă

Arieșeni, o stațiune perfectă pentru relaxare. Sursa: dreamstime.com

Vacanță de vis. Atracții turistice în stațiunea Arieșeni

Într-o rază de 40 de kilometri în jurul stațiunii turistice Arieșeni se găsesc numeroase obiective turistice pe care le puteți explora într-o singură zi, întorcându-vă seara în Arieșeni. Așadar, ingrediente pentru o vacanță de vis.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la cascade la chei, peșteri și vârfuri montane, până la muzee, ateliere meșteșugărești și mănăstiri, aceste locuri fascinante sunt o parte a frumuseților pe care le puteți descoperi în timpul vizitei în Arieșeni, în inima Munților Apuseni.

Biserica „Înălțarea Domnului” Arieșeni

Biserica „Înălțarea Domnului” din Arieșeni a fost construită în perioada 1791 - 1829. Această construcție este integral din lemn, urmând stilul specific bisericilor maramureșene.

În 1829, pictorul Mihai din Abrud a realizat pictura direct pe lemnul bisericii, finalizând astfel această operă artistică. Un detaliu interesant este legat de primul clopot al bisericii, care a fost adus din Statele Unite ale Americii.

Cascada Pătrăhaițești Arieșeni

Cascada Pătrăhăițești reprezintă o minunată cădere de apă formată din două trepte, având o înălțime totală de 14 metri. Accesul până la această frumoasă cascadă este ușor și facil, fiind o parte considerabilă din traseu accesibilă și cu mașina.

Această cascadă poate fi denumită fie „Cascada Pătrăhaițești”, după numele satului aflat în apropiere, fie „Cascada Buciniș”, după denumirea râului care a dat naștere acestei căderi de apă.

Vacanță de vis. Peștera Ghețarul Vârtop Arieșeni

Datorită formațiunilor sale impresionante de calcar alb, Peștera Ghețarul Vârtop este cunoscută și sub numele de Peștera Minunată. Această peșteră, deși nu foarte lungă, este într-adevăr frumos ornamentată, ascunsă în mijlocul pădurii de brad și molid din apropierea satului Casa de Piatră, în Arieșeni.

În prima sală a peșterii, înainte de a trece de poarta metalică, puteți admira câteva blocuri de gheață care rezistă de la un an la altul.

Cascada Vârciorog

Este o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înălțime situată într-o pădure de conifere la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se gaseșe în Arieșeni, în apropierea satului Vamvucești - la 5,5 kilometri de centrul comunei.

Cascada și zona tampon din jurul ei constituie o rezervație peisagistica protejată de lege. Traseul turistic poate fi parcurs și cu caruțe / sănii trase de cai.

Cascada pe care nu o poți rata dacă mergi în Arieșeni

În Arieșeni ai o mulțime de obiective turistice. Sursa: dreamstime.com

Cheile Galbenei

Formațiuni stâncoase gigantice, sculptate de apă în mod spectaculos, reprezintă peretele de bazalt în Valea Galbenă. Ascunse în acest peisaj se regăsesc grote și peșteri, iar sub pământ curge un râu misterios. Adăugând la splendoarea locului, putem menționa impresionanta Cascadă Evantai și izbucul Galbenei.

O vizită în Cheile Galbenei înseamnă și aventură și adrenalina, oferindu-vă oportunitatea de a trece prin tuneluri și de a vă cățăra folosind lanțuri. Traseul prin Cheile Galbenei este recomandat în special turiștilor cu experiență, deoarece are un grad mai ridicat de dificultate, pentru o vacanță memorabilă. Sau o vacanță de vis.

Dealul cu melci

Pe aceste meleaguri, un deal înfățișează melci pietrificați, ce își dezvăluie variatele forme și mărimi. Aceste cochilii fosilizate aparțin melcilor care au trăit aici cu mult timp în urmă, într-o eră în care zona Apusenilor era acoperită de marea numită Tetis. Prin presiunea temporală, una dintre marii așezări de cochilii s-a transformat în piatră.

Cu privirea atentă, pe stâncile populate de melci pietrificați, veți descoperi cu ușurință variate forme și dimensiuni - o bogăție de specii de cochilii-melcuri cimentate în piatra cenușie. La atingere, puteți încă să simțiți sub degete spirala delicată a cochiliilor, un amintire vie a trecutului.

Delul cu melci, un obiectiv de vizitat

Dealul Cu melci din stațiunea Arieșeni, un loc deosebit, plin de istorie. Sursa: dreamstime.com

Unde te cazezi în stațiunea Arieșeni, în vacanța de vis

În Arieșeni poți alege să te cazezi la diferite cabane sau pensiuni din zonă. De la Vârtop până în Gârda, atât localnicii din zonă, cât și investitorii din diverse regiuni, au pus în valoare talentele și creativitatea lor prin construirea și amenajarea unei varietăți impresionante de unități de cazare. Foarte puțin ajutați de Ministerul Turismului.

Intervalul de prețuri pentru cazare este cuprins între 70 și 270 de lei pe cameră, desigur, ținând cont că facilitățile și serviciile oferite diferă de la o unitate la alta. Oricum, un aspect semnificativ este locația unității de cazare.

Cabana Între Văi este un loc plin de liniște și relaxare în inima naturii, unde te poți bucura de o vacanță de vis.

O altă opțiune o reprezintă Pensiunea Viorica, Ioana sau cabana Denisa, toate în mijlocul naturii.

Restaurante cu mâncare tradițională în Arieșeni

Un loc unde poți mânca preparate tradiționale este Vila Vank. Aici prânzul variază între 50-55 de lei, iar cina între 40-45 de lei. Printre preparate găsiți mămăliguță cu brânză și smântână, plăcintă pe lespede și multe altele.

Și la Vila Vanesa te poți bucura de preparate cu un gust deosebit, dar și La Malul Arieșului este o variantă la fel de bună.

Cum ajung în stațiunea Arieșeni

Pentru o vacanță în această zonă trebuie să știi. Stațiunea Arieșeni este străbătută de șoseaua DN75 Lunca-Câmpeni. Din aceasta se ramifică numeroase drumuri sătești și forestiere spre toate satele și crângurile comunei. Oradea – Arieșeni DN 76 (E 79)- DN 75 Sibiu- Alba Iulia – Turda – Câmpeni – Albac – Gârda – Arieșeni-(DN1) E68-E81-DN75 Cluj-Napoca – Albac- Arieșeni-(DN1) E60-DN75 Timișoara – Arieșeni: DN69-DN7/E68-DN79A-DN76-DN75

Citeşte întreaga ştire: Stațiunea Arieșeni - oaza de relaxare din Apuseni. Trasee și obiective turistice.