Vacanță de toamnă. Locul din inima României pe care nu o să-l uiți niciodată.

Vacanță de toamnă. Locul din inima României pe care nu o să-l uiți niciodată.Apuseni. Sursa foto: Facebook

Anotimpul preferat de majoritatea pentru a merge în vacanță este vara. Puțini sunt cei care știu că se pot bucura de o excursie reușită și toamna, mai ales că acest anotimp oferă peisaje pline de culoare. Meteorologii anunță o toamnă călduroasă, așa că te poți bucura din plin de drumeții sau obiective turistice.

Să pleci în vacanță toamna nu este o idee deloc rea, mai ales dacă alegi locurile unde te poți bucura de peisaje de vis, pline de culoare. Una dintre aceste destinații este Parcul Natural Apuseni, considerat unul dintre cele mai frumoase din România. El se întinde pe teritoriul administrativ a trei județe: Cluj, Alba și Bihor.

Persoanele care aleg să meargă în vacanță toamna în Parcul Natural Apuseni vor avea parte de o experiență unică. Locul oferă peisaje de vis, trasee pline de aventură, dar și obiective turistice. Cele mai vechi trasee din parc datează din anii 1900. În urmă cu mai bine de un deceniu, în octombrie 2009, Parcul Natural Apuseni a primit și o distincție. A fost premiat ca destinație turistică de excelență în cadrul Galei Premiilor EDEN.

Zona este considerată o perlă la Românii. Dacă orașul Cluj-Napoca este supranumit Inima Transilvaniei, Parcul Natural Apuseni ar reprezenta plămânii. Cei care aleg să petreacă câteva zile aici, vor fi uimiți de diversitatea faunei, florei și a reliefului. Parcul este printre ultimele zone naturale de carst împădurit din Europa, de mari dimensiuni.

Parcul Natural Apuseni, perfect pentru o vacanță toamna

Turiștii se pot bucura de natură. Una dintre destinații ar putea fi șesul Padiș, un platou carstic, aproape plan. Aici pot fi văzute numeroasele doline, unele cu lacuri, altele cu molizi. Pe aici, se drenează apele de precipitații, ce ies apoi prin Izbucul Ponor sau în Valea Boga. În partea nordică se află peștera Padiș, iar în partea estică sunt Valea Trânghiești și Valea Gârjoaba. Între cele două văi, găsim platoul pe care se află și Cabana Padiș.

Peștera urșilor este un alt obiectiv care poate fi vizitat în vacanța de toamnă. Ea este faimoasă datorită numeroaselor resturi fosile ale ursului de cavernă. Acestă specie a dispărut de mai bine de 15.000 de ani. Programul de vizite este de marți până duminică, între orele 10 - 17. Taxa de intrare este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii.

Idei pentru vacanță toamna: Peștera Urșilor

Peștera Urșilor. Sura foto: Facebook

O altă peșteră care poate fi vizitată în Parcul Natural Apuseni este Ghețarul Scărișoara. Aceasta adăpostește cel mai mare ghețar din România, în Sala Mare aflându-se un impresionant bloc de gheață vechi de aproape 4000 de ani. Peștera impresionează și prin avenul care se deschide în pădurea aflată la marginea platoului. Ea poate fi vizitată zilnic, după ora 10:00.

Cascada din Parcul Natural Apuseni

Peștera Ghețarul de la Vârtop, cunoscută ca Peștera Minunată, este o altă destinație pentru turiști. Acolo au fost descoperite trei urme de hominid, în 1974. Din păcate, două dintre ele au fost furate la scurt timp după descoperire. În urma studierii urmei rămase, s-a stabilit că vechimea acesteia este de cel puțin 62.000 de ani.

În Parcul Național Apuseni mai pot fi vizitate și Valea Sighiștelului, Valea Gârda Seacă, Valea Ordâncușa, Poiana Vărășoaia, Valea Boga sau Poiana Ponor. Aceasta din urmă este recunoscută ca fiind singura polie din România. Ea îndeplinește funcția dublă de alimentare și drenaj subteran pe canale carstice.

Turiștii pot vedea și Cascada Săritoarea Bohodei, a cărei înălțime este de aproximativ 80 de metri. Accesul se face de pe drumul forestier de pe Valea Aleului. În Parcul Natural Apuseni este și Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri.

Cascada Săritoarea Bohodei

Cascada Săritoarea Bohodei. Sursa foto: Facebook

Lumea Pierdută este un alt obiectiv instagramabil. Mărginită de Pârâul Ursului, Pârâul Sec și culmea dinspre sud a Vf. Gârdișoara, zona este un platiu carstic împădurit. Misterul zonei constă în spectaculoasa rețea subterană de galerii active.

În Parcul Natural Apuseni poate fi văzut și Gheţarul Focul Viu. Acesta adăpostește al treilea cel mai mare bloc de gheață fosilă din țară. Peștera este micuță, cu doar două săli.

Ne puteți urmări și pe Google News