Vacanța politicienilor, tulburată de o criză fără precedent. „Ne revoltăm și noi alături de alți revoltați”
- Adrian Dumitru
- 1 august 2019, 07:32
Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Ministerul de Interne și speră că-i va determina pe români să „continue să creadă în MAI”. De cealaltă parte, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, anunță o reformă profundă a structurilor ministerului pentru că „așa nu se mai poate”. În țară, politicienii se declară îngroziți și spun că la această oră statul este nefuncțional.
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a confirmat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că, în ultimul Comitet Executiv Național, s-a discutat despre lipsa de reacție a membrilor marcanți ai partidului, pe fondul apelului făcut de președintele formațiunii, Viorica Dăncilă, de a nu politiza tragedia de la Caracal.
Există viață socială și dincolo de politic
„Doamna Dăncilă a fost foarte moale, dar eu am fost mai aspru, eu am fost acela care le-am cerut ferm colegilor mei să discutăm despre asta. Nu se poate să permitem ca PSD să fie demonizat la nesfârșit. Există viață socială și dincolo de politic și trebuie să vorbim despre asta”, a afirmat Buzatu.
În ceea ce privește premiera, că președintele Klaus Iohannis nu a cerut de această dată demisia Guvernului, liderul de Vaslui spune că a fost teatru: „A vrut să pară că nu politizează, că a fost prins că el politizează absolut tot. Eu cred că, așa cum s-a întâmplat cu Băsescu, va veni și ziua în care Iohannis va fi devoalat, că se va vedea că doar pare preocupat”.
Cum județul pe care îl conduce este considerat un tărâm al răului absolut, l-am întrebat pe Dumitru Buzatu despre modul cum își fac treaba polițiștii. Spune că este mulțumit și că și în Vaslui există polițiști buni și mai puțin buni, dar consideră că acesta este efectul faptului că oamenii legii mai experimentați, dar asupra cărora planau anumite stereotipuri, „de milițieni”, au fost înlocuiți de tineri fără fler și fără experiență.
Presiunea este prea mare
Liderul social-democrat a adăugat că și în cazul din Caracal „s-a creat un halou mediatic, că piața a fost invadată de informații contradictorii și majoritatea false”, iar polițiștii lucrează sub o presiune extraordinară, „sunt expuși riscului de a capota și linșajului mediatic, s-a ajuns la o vendetă națională”. „Toți ne revoltăm alături de alți revoltați, în timp ce făptuitorii fac tot posibilul să îndepărteze anchetatorii-asta e o rețetă clasică la fiecare caz”, a explicat Buzatu.
Politicianul pune și demisia lui Nicolae Moga de la conducerea Internelor tot pe seama acestei presiuni care l-a adus în situația de „a claca și și-a dat demisia”.
Dumitru Buzatu admite că la Ministerul de Interne este nevoie de mai multă ordine și speră că Mihai Fifor, chiar și interimar, va face asta.
Trei morți, toți fără vină
Pentru primarul din Iași, Mihai Chirică, cazul „Alexandra” a însemnat o rememorare și retrăire a cazului „Larisa” din localitate. Edilul se declară trist și neputincios în fața unei realități dureroase: statul și-a pierdut autoritatea, spune el.
Cazul Larisa Chelaru a zguduit România, în 2005. Fetița, care avea 8 ani, a fost sechestrată și ucisă de un vecin, iar cadavrul a fost ascuns chiar în blocul în care locuiau și părinții și criminalul, loc pe lângă care anchetatorii au trecut de nenumărate ori. Un taximetrist care a aflat din presă că este suspect s-a sinucis. Conducerea poliției din Iași a fost destituită. După două luni, un vecin a reclamat că în jur este un miros insuportabil. Cadavrul Larisei a fost găsit într-o boxă a blocului, într-o cutie de carton. Robert Ciobanu, vecinul, un tânăr de 17 ani și-a recunoscut fapta: a abuzat-o sexual pe fetiță și a ucis-o. După primul termen în dosar, tatăl Larisei s-a sinucis. Mama a rămas singură, să crească celălalt copil.
Criminalul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. După schimbarea Codurilor penale i se recalculează pedeapsa și este eliberat condiționat.
Glumele unor iresponsabili
Mihai Chirică spune că „s-a ajuns într-un moment în care trebuie să demolăm totul și să o luăm de la zero”, că „orice încercare de a face lumină scoate la iveală alte tenebre”. Edilul de Iași consideră că s-a ajuns la această situație din mai multe motive, că totul este tratat ca o glumă.
„Sună unii la 112 să comande pizza, trimit polițiștii la ușa unuia să-i facă o surpriză de ziua lui și câte și mai câte. Toate acestea sunt nepedepsite, că, dacă ar fi aspru sancționate, cel căruia îi arde de glume s-ar gândi de două ori înainte”, a spus Chirică pentru EVZ.
Acesta a mai tras un semnal de alarmă și legat de faptul că autoritățile statului sunt dezasamblate. „Polițistul local prinde pe stradă un dezaxat care pipăie o fată/fetiță. Îl duce la secție, de unde i se dă drumul. Unul dintre motive este că nu are acte de evidență. Spune că și-a pierdut buletinul și nimeni nu-i poate face nimic. E plin de indivizi de-ăștia”, a explicat primarul.
Acesta crede că, după 1989, statul și-a pierdut autoritatea, că polițiștii sunt scuipați pe stradă, iar cei care intervin sunt puși la zid și acuzați de abuz. Primarul a mai vorbit despre o situație îngrijorătoare: că, după medicamentele de inimă și cancer, cele mai multe medicamente sunt pentru afecțiuni psihice.
„Alexandra este doar vârful aisbergului. Este îngrijorător numărul persoanelor care au fost date dispărute, le-am văzut pe site-ul Poliției Române. Și la noi sunt sute. De unii nu întreabă nimeni”, a spus Chirică.
El crede că singura soluție este ca toți decidenții „să se dezbrace de hainele politice, să renunțe la orgolii și să se așeze la aceeași masă”.
Se aruncă banii pe cursuri
Senatorul PNL de Mureș, Cristian Chirteș, membru al Comisiei pentru controlul SRI recunoaște, la rândul lui, că „în acest moment statul nu mai funcționează”. „Să vorbim despre alte protocoale care nu se mai aplică din cauza terorii protocoalelor dintre SRI și alte instituții, despre care nu zic că au fost bune sau rele. Însă, nu se mai aplică protocolul dintre Interne și Ambulanță”, a spus Chirteș pentru EVZ. Apoi a remarcat un alt aspect: cursurile, care devin vacanțe la mare pentru funcționarii publici. „Se dau foarte mulți bani pentru instruire, dar nu se face. Îmi amintesc că, mai demult, la Consiliul Județean Mureș, când era Edita Lokodi președinte a decis că nimeni nu merge la mare la cursuri. Două luni ne-am pregătit cu specialiști”, a explicat senatorul.
Puterea prefectului este crucială
Acesta crede că măcar acum, în al douăsprezecelea ceas, ar trebui să se facă ceva și că modul în care acționează fiecare prefect se vede în fiecare județ. „Colegiile prefecturale și ATOP ar trebui să înceapă șă-și ia rolul în serios, să se facă școala de prefecți așa cum era în 2007 - 2008. Să facem mai puțină politică, iar noi, parlamentarii, să legiferăm. Promit că atunci când vom ajunge la guvernare, orice politician se va gândi de două ori când schimbă și când pune pe cineva în funcție”, a afirmat Cristian Chirteș.
Se modifică legea
În sesiunea extraordinară, care va avea loc la sfârșitul lunii august, se va modifica legea. Eugen Nicolicea, deputat PSD, explică ce ar fi necesar: „Parlamentul nu are atribuții de a se implica în cazul crimelor de la Caracal – există o amplă anchetă a autorităților abilitate. În funcție de acest caz, Parlamentul poate aduce îmbunătățiri textelor de lege deja existente, astfel încât autoritățile să-și poată eficientiza invervențiile. Codul penal și Codul de procedură penală au prevederi clare pentru astfel de atrocități. Totuși, există portița, în cadrul legal, potrivit căreia cei care trebuiau să intervină puteau să nu o facă, și să mai aștepte câteva ore. Vă anunț că eu voi cere ca legea să fie modificată astfel încât autoritățile să fie obligate să intervină imediat, să poată intra oriunde, atât timp cât suspiciunile sunt că un om riscă să-și piardă viața”. (Răzvan Gheorghe)