Vacanță în Grecia cu reglementări noi pentru turiștii români care aleg să călătorească la volanul unor mașini electrice. Autoritățile elene au adoptat o serie de măsuri menite să întărească siguranța pe perioada călătoriei.
Șoferii care conduc mașini electrice, hibrid sau alimentate cu GPL trebuie să respecte noi reguli în Grecia. Măsurile se aplică celor care aleg să traverseze zonele maritime cu feribotul.
Vacanță în Grecia cu complicații pentru șoferi
Stațiunile din Grecia reprezintă unele din destinațiile preferate de vacanță pentru turiștii români. De mai mulți ani, aceștia dau sejurul de pe litoralul românesc pe o vacanță în Grecia, la Mediterana. Turiștii români nu sunt speriați nici de incendiile uriașe de vegetație care se produc aproape vară de vară.
Anul acesta, autoritățile elene au introdus noi reglementări menite să întărească siguranța în timpul transportului. Astfel, șoferii de mașini electrice, hibride sau alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) trebuie să respecte noile reguli. Măsura vizeză pe cei care aleg să traverseze către anumite destinații cu feribotul. Astfel o vacanță în Grecia devine ceva mai complicată decât în trecut.
Autoritățile grecești au transmis, la mijlocul lunii aprilie, noi norme către companiile de transport. Este vorba despre condițiile în care pot fi transportate pe feribot mașinile electrice, hibride și cele cu combustibili alternativi. Măsurile au fost adoptate după un raport al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă (EMSA). Autoritățile au invocat și experiențele „care au îngrijorat recent comunitatea transportatorilor internaționali”.
Ce prevăd noile reguli
Șoferii vizați, care merg în vacanță în Grecia, trebuie să se conformeze noilor reguli. La urcarea pe feribot, proprietarii mașinilor electrice trebuie să se asigure că bateriile sunt încărcate la cel mult 40%. În cazul mașinilor alimentate cu GPL, rezervorul trebuie să fie plin doar pe jumătate. Vehiculele care nu respectă aceste reguli nu vor fi acceptate la bordul feribotului.
Reglementările care vor afecta turiștii ce aleg o vacanță în Grecia, prevăd că vehiculele electrice sau hibrid nu pot fi alimentate la bordul navelor de transport. Mai mult, șoferii au obligația de a informa echipajul dacă primesc vreun mesaj de alertă legat de vehiculul lor.
Ghidul EMSA prevede că vehiculele electrice nu pot fi transportate când există suspiciuni de defecțiuni la baterii. Documentul arată că există un pericol ridicat în cazul incendiilor care implică mașini electrice au riscuri specifice. Flăcările au o mărime mai mare, iar viteza de propagare este crescută.
Vacanță în Grecia pentru români
Noile reglementări sunt deja în vigoare. Drept urmare, toți românii care aleg să meargă în vacanță în Grecia trebuie să se pună la curent cu acestea și să le respecte. Aceasta chiar dacă există organizații ale automobiliștilor care le contestă.
Clubul Automobil German (ADAC), o asociație de profil cu peste 20 de milioane de membri, adopta o poziție critică față de reglementări. În opinia organizației, nu există o dovadă că mașinile electrice, implicate sau nu într-un accident, sunt mai expuse la riscul de incendiu.
Pe de altă parte, ADAC avertiza că echipajele navelor de transport trebuie instruite cu privire la scenariile de incendiu în cazul mașinilor electrice.