Evenimentul Zilei > Actualitate > VACA are cel mai mare VIITOR dintre MAMIFERE
VACA are cel mai mare VIITOR dintre MAMIFERE

VACA are cel mai mare VIITOR dintre MAMIFERE

În câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe Pământ ar putea fi o vacă domestică de circa 900 de kilograme", consideră o echipă de cercetători din Statele Unite într-un studiu.

Migraţia oamenilor din Africa, în urmă cu mii de ani, a contribuit la dispariţia animalelor terestre mari, o tendinţă de micşorare a dimensiunii acestora de-a lungul timpului care, dacă va continua, ar putea face ca în câteva secole vaca să devină cel mai mare mamifer de pe uscat

Acest lucru ar presupune extincţia vieţuitoarelor mari precum elefanţii, girafele şi hipopotamii. În luna martie, ultimul exemplar mascul de rinocer alb nordic a murit în Kenya. Studiul exclude mamiferele marine, precum balena albastră, cea mai mare vieţuitoare care a existat vreodată pe Pământ.  

Răspândirea din Africa a hominizilor – primii oameni şi a strămoşilor lor precum neandertalienii – a coincis cu dispariţia mamiferelor mari precum mamutul, tigrul preistoric smilodon şi glyptodonul, o vieţuitoare asemănătoare cu un tatu de astăzi, însă de dimensiunea unei maşini.

Oamenii ar fi vizat cu predilecţie speciile mari pentru carnea lor, iar vieţuitoarele mai mici, precum rozătoarele, au scăpat, se arată în raportul care a cercetat aceste tendinţe din ultimii 125.000 de ani.

În America de Nord, spre exemplu, masa corporală medie a mamiferelor terestre s-a micşorat la 7,6 kilograme de la 98 de kilograme după sosirea oamenilor.