Noua lege menită să controleze aruncarea ilegală a gunoiului are efecte. Primăria Constanța a anunțat că va confisca mașinile care aruncă gunoi în spațiul public
Va scăpa România de gunoaie? Primăria Constanța anunță semnarea unui protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu, urmând modelul Brăilei și Bucureștiului. Protocolul prevede ca proprietarii de mașini care transportă ilegal gunoi să fie amendați cu 30.000 de lei. Mijloacele de transport ale acestora urmează de asemenea să fie confiscate.
”Nu o singură dată am anunțat faptul că polițiștii locali au sancționat persoane care aruncau molozul produs din construcții pe malul lacului Siutghiol sau lângă platformele de gunoi, în loc să-l ducă în spațiul special amenajat din incinta Portului Constanța – zona Poarta 9. Sau că angajați ai unor societăți comerciale depozitau deșeurile reciclabile la tomberoanele din zona blocurilor în loc să dețină contract pentru acest tip de deșeuri și să uziteze de el. Campaniile de informare ale Primăriei au fost ignorate de cei cărora nu le pasă că atât ei, cât și semenii lor ajung să trăiască printre gunoaie. În loc să mirosim iarba, mirosim gunoaiele aruncate de ei”, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța transmis luni.
Va scăpa România de gunoaie? Fenomenul aruncării gunoiului poate fi stopat. Amenzile sunt usturătoare
De curând și primăriile din Brăila, respectiv sectorul 5 și sectorul 6 din București au anunțat măsuri similare. Acestea au ca obiectiv încercarea de a stopa fenomenul de proporții al aruncării gunoiului pe spațiul public. Începând din 1 martie, polițiștii locali din Constanța și comisarii de mediu vor avea zilnic acțiuni comune de găsire a persoanelor care aruncă ilegal deșeurile de orice fel. Este vorba mai ales de zone care sunt cunoscute ca focare de infecție.
Persoanele surprinse riscă amenzi de 30.000 de lei și măsura complementară a confiscării autovehicului folosit pentru săvârșirea contravenției. Este vorba de Hotărârea de Guvern 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României.
Din luna mai 2020, s-a schimbat legea, iar comisarii Gărzii de Mediu au dreptul să ia măsuri dure. Cei care aruncă gunoaiele în natură nu mai riscă doar amendă, ci pot să rămână inclusiv fără maşină. De exemplu, în iulie 2020, un pensionar din Drobeta Turnu Severin, a fost urmărit în trafic de comisarii Gărzii de Mediu. Voia să scape de gunoaiele din maşină pe un teren viran. A fost amendat și a rămas fără autoturism.
Sursă foto: Info Sud-Est