Vă mai amintiți de cel mai tatuat bucătar? Iată ce le-ar pune VIP-urilor în farfurie chef Paul

Vă mai amintiți de cel mai tatuat bucătar? Iată ce le-ar pune VIP-urilor în farfurie chef Paul

Bucătarul, care se pregătește să deschidă singura școală de cooking și spațiu multifuncțional din Ardeal, spune că pentru Klaus Iohannis ar pregăti un meniu cu „Paturi” și „Pomana porcului“, iar pentru Antonia ciocolată neagră, puțin picantă

Paul Siserman este un nume cunoscut în arta culinară. La cei 39 de ani, clujeanul care a participat la mai multe showuri culinare, printre care şi MasterChef, i-ar găti Elenei Udrea o pulpă de raţă confiată, cu varză roşie aromatizată cu merişoare şi sos de mandarine, Deliei o porţie de paste cu fructe de mare, iar pe Antonia ar desfăta-o cu un desert cu ciocolată.

Artist la el în bucătărie, Paul are planuri mari în 2016. Se pregăteşte să deschidă la Cluj prima şi singura şcoală de cooking şi spaţiu multifuncţional din Ardeal. „Va fi locul unde se întâlnesc terapia, relaxarea și studiul. În România există mii de copii abuzați psihic sau fizic. Sistemul nu le acordă atenția cuvenită. Cum a găti este o metodă terapeutică, avem o soluție inedită și cu reale rezultate”, spune el. Siserman a avut o viaţă de film. A părăsit casa părintească la 19 ani, după o ceartă dură cu tatăl sau, a plecat în armată şi, apoi, în Italia. După opt ani de muncă, Chef-ul a ajuns de la „om bun la toate”, manager într-un local. Întors în ţară pentru o afacere care nu a ieşit şi-a deschis un bar în Cluj, apoi un restaurant care au dat faliment. Siserman este căsătorit și are o fetiță.

- EVZ: Care este cea mai dureroasă amintire din bucătărie?

- Paul Siserman: Nu ştiu dacă am avut o experienţă „dureroasă” în adevăratul sens al cuvântului. Tăieturile, arsurile, opăririle sunt accidente care se întâmplă în bucătărie. Dar, sunt convins că nu despre aceste experienţe vreţi să ştiţi… Da, am avut şi câteva experienţe care m-au marcat din punct de vedere profesional şi sentimental, să spunem, după care am rămas cu un gust amar. Una dintre ele, care încă se află vie în minte, este cea din 2003. Atunci lucram în Italia, la restaurantul „Villa Prati” din Bertinoro, şi pregăteam evenimentul anual al băncii „Credito cooperativo Forli” cu alţi 10 bucătari şi un bucătar chef (1.300 de persoane). Era un meniu destul de complex, cu 14 piese doar la aperitiv, gustare caldă, fel principal şi desert individual. Eu aveam responsabilitatea felului principal care era compus din ton la grătar, creveţi, un risotto şi un sos de mandarine. Problema a fost că am delegat pe cineva la una dintre piesele cele mai importante din reţeta respectivă, adică tonul la grătar. Era un alt bucătar, venit dintr-un alt restaurant că să ne ajute doar în acea zi. Din păcate, bucătarul respectiv, probabil din cauza oboselii sau din neglijenţă, a copt prea mult tonul şi astfel multe dintre farfuriile care au ieşit în acea seară au fost compromise, iar clienţii, fiind persoane importante, au reclamat aceasta proprietarului localului. Acesta a vrut să îl concedieze pe bucătarul chef. Mi-am asumat răspunderea şi, recunoscând că este greşeală mea, mi-am dat demisia - cu scuzele de rigoare. Pentru mine asta a fost cea mai nasoală zi în bucătărie şi, în acelaşi timp, o învăţătură: „dacă vrei să fii sigur că ceva este făcut bine … fă-l tu personal!”.

- Ce fel de mâncare le-ai asocia următorilor: Klaus Iohannis, Elena Udrea, Delia, Ștefan Bănică, Antonia.

- OK, să lăsăm la o parte afinităţile politice. Dacă vorbim despre un Klaus Iohannis, ardelean care declară că-i place supa de perişoare… cred că i-aş prepara un meniu tipic tradiţional (în zona Maramureşului), format din „Paturi” (mămăligă cu brânză puse în straturi) şi „Pomana porcului” (reţetă tipic ardelenească, în care carnea proaspătă de porc - pulpă şi fleică plus bucăţi de cârnat - se frig în untură de porc aromatizată cu usturoi şi boia afumată).

Pentru Elena Udrea: Din câte am văzut, este o domnă destul de sofisticată. Cred că i-aş propune o pulpă de raţă confiată, cu varză roşie aromatizată cu merişoare şi un sos de mandarine.

Pentru Ștefan Bănică: Cred că m-aş încumeta la un muşchi de vită asezonat cu un sos de hribi.

Şi dacă am ajuns şi la Antonia, nu ştiu de ce, dar cred că ingredientul de bază care mă inspiră ar fi ciocolata neagră; deci, cu siguranţă, un desert cu ciocolată neagră - poate puţin picantă, poate un Moelleux aux chocolat cu cremă de vanilie şi Jack Daniels.

Pentru Delia: Am observat că îi place să călătorească mult şi în special către locuri exotice lângă apă (ocean) şi pentru asta cred că aş încerca să-i satisfac gustul cu o porţie de paste cu fructe de mare.