Vă invit să aflăm cine este Christopher Wray, noul şef al FBI.

Vă invit să aflăm cine este Christopher Wray, noul şef al FBI.

În aşteptarea ratificării de către Senat a acestei nominalizări, haideţi să descoperim cine este noul director al FBI. Se numeşte Christopher Wray, are 50 de ani, e născut la New York şi, după cum a zis Trump, ''este un om cu acreditări impecabile''. În afara faptului că este un republican convins. Deci, la FBI va fi numit un om politic.

Cine este Christopher Way

Licenţiat în drept la Yale, Connecticut, căsătorit cu doi copii, Wray devine asistent al Procurorului general al Georgiei. În 2001 lucrează la ministerul federal  de Justiţie, la Washington, participnd la anchetele asupra  tragediei din 11 septembrie, foarte polemizate privind metodele de detenţie şi de control adoptate în acei ani. În 2003 preşedintele George W. Bush îl promovează în funcţia de asistent general al ministrului Justiţiei.

Printre altele, în curriculumul său sar în ochi  participarea la ancheta asupra cazului multinaţionalei Enron, care a dat faliment în 2001, desfăşurată chiar sub conducerea lui Comey şi un trecut de asistent al guvernatorului de New Jersey, Chris Christie. Din iunie 2017 Wray ocupă una dintre poziţiile cheie din SUA. Adică înlocuieşte pe precedentul director, James Comey, acelaşi care a depus mărturie la Senat pentru prima oară de când a părăsit FBI (10 mai) în cadrul unei anchete asupra unor presupuse relaţii ale lui The Donald cu guvernul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarcina lui Cristopher Wray

Alegerea lui Trump, căzută pe umerii lui Wray, e un fel de pavăză de vreme rea pentru preşedinte. După cum a fost numită de New York Times, este ''sigură şi tradiţională, din partea unui preşedinte care într-un moment anume s-a gândit să numească un om politic la conducerea FBI, o funcţie istorică ce este rezervată  doar unor persoane care n-au de a face cu politica''. Speranţa pusă în noul director a Biroului Federal de Investigaţii e aceea a unei figuri care să liniştească sufletele încrâncenate ale acelora care lucrează în interiorul agenţiei şi care se tem de o slăbire a acesteia cu ''ajutorul'' lui Trump.

Sarcina lui Wray, deci, priveşte marginal ancheta care a şifonat serios (în afara riscului de suspendare) administraţia Trump şi care a fost încredinţată procurorului special Robert Mueller, acela care, cum a scris Politico, ''moşteneşte o lungă listă de anchete federale care privesc persoane ca ginerele preşedintelui, Jared Kushner, consilier la Casa Albă, şi şefii comitetului electoral al lui Trump, Paul Manafort, Michael Flynn şi Carter Page''.

Dacă va fi confirmat în funcţe, Wray va trebui să echilibreze şi lupta împotriva terorismului, şi după cum susţine acelaşi New York Times '' de a încerca eradicarea corupţiei publice, de a înfrunta şi contracara spionajul rus şi chinez care a crescut în interiorul unei părţi importante a aparatului de securitate naţională''.