Va interveni armata americană în Libia?

Va interveni armata americană în Libia?

Riscul unei catastrofe umanitare de proporţii în Libia ar putea determina administraţia de la Washington să intervină militar în statul nord-african, dar un astfel de scenariu s-ar desfăşura numai sub auspiciile Naţiunilor Unite, a declarat un oficial american pentru revista Time.

"Discuţia despre o intervenţie militară care să însoţească o misiune civilă va trebui să aibă loc la New York prin intermediul Consiliului de Securitate", a declarat oficialul american sub protecţia anonimatului. "Pentru moment ne concentrăm asupra eforturilor de asistenţă umanitară acordată celor care au nevoie. Dar astfel de misiuni, după căderea Zidului Berlinului, nu s-au limitat doar la protecţie, ci au cuprins şi intervenţii militare", a adăugat acesta.

Primul motiv pentru care SUA şi aliaţii săi ar interveni militar este Muammar Gaddafi însuşi, a mai subliniat oficialul. "Pornim de la premisa că el este nebun", a subliniat sursa citată, invocând interviul dat aseară de Gaddafi postului BBC. Liderul de la Tripoli susţinea că este iubit de tot poporul şi că fiecare libian şi-ar da viaţa pentru a-şi proteja conducătorul. Refuzul acestuia de a părăsi puterea şi arsenalul armatei libiene ajuns în bună parte în mâinile mercenarilor angajaţi pentru a reprima protestele sunt două semnale de alarmă pe care Occidentul nu le poate ignora. "Esenţial este să îl înlăturăm de la putere", a avertizat oficialul american.

Pentru a facilita misiunea umanitară, oficialii de la Washington au discutat deja cu aliaţii despre posibilitatea impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei şi chiar bruierea undelor radio pentru a bloca serviciul de comunicaţii al amatei. La Geneva, şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a subliniat că "nimic nu iese din discuţie atâta timp cât guvernul libian continuă să ameninţe şi să ucidă civili".

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-ul israelian Debka susţine, citând surse din serviciile secrete occidentale, că două nave militare americane, USS Kearsarge şi USS Enterprise, au fost relocate din Marea Roşie în Mediterana, în largul coastelor libiene. La bordul primei nave de război menţionate, pe lângă cei 1.800 de puşcaşi marini, se află şi trupe specializate în lupte de gherilă şi misiuni în spatele liniilor inamice. USS Enterprise va asigura sprijin aerian pentru trupele de uscat, potrivit site-ului citat.

Manevre NATO în Mediterana

Discuţiile despre o posibilă intervenţie militară în Libia coincid şi cu o serie de manevre NATO din Marea Mediterană. Forţa Navală de Răspuns Imediat din cadrul NATO (NRF) va efectua, în următoarele zece zile, exerciţii pe coastele din sud-estul Spaniei, la care vor participa 3.500 de militari din 11 ţări şi peste 20 de vase de război, potrivit agenţiei spaniole EFE, citată de Agerpres.

După cum au informat surse din cadrul NATO, obiectivul acestor exerciţii - care se desfăşoară în principal în Marea Alboran şi în Strâmtoarea Gibraltar, este pregătirea Forţei Navale pentru a putea participa la o eventuală situaţie de criză. La manevre vor participa militari din Germania, Belgia, Spania, Statele Unite, Franţa, Olanda, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Polonia şi Portugalia.

Exerciţiile, intitulate "Noble Mariner" şi care au loc periodic, includ folosirea fregatelor, a submarinelor, ambarcaţiunilor amfibie şi a aeronavelor. În paralel, un contingent de infanterie marină va desfăşura operaţiuni în zona de litoral.

Cu toate că programul manevrelor fusese stabilit cu mult timp în urmă, exerciţiile intervin după ce Pentagonul a confirmat, ieri, că a decis să relocheze forţele navale şi aeriene în Marea Mediterană şi în Nordul Africii, pentru a fi pregătite să intervină, dacă va fi cazul, în contextul revoltei din Libia.