Va fi obligatoriu peste câteva zile! Evaziunea fiscală și abuzurile TVA vor fi de domeniul trecutului. Ce se întâmplă cu facturile

Va fi obligatoriu peste câteva zile! Evaziunea fiscală și abuzurile TVA vor fi de domeniul trecutului. Ce se întâmplă cu facturile Sursă: Andrey Popov | Dreamstime.com

În doar câteva zile, în România va intra în vigoare actul normativ care stabilește modalitatea de utilizare a Sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura de către operatorii economici, autoritățile şi entitățile publice. Proiectul a fost demarat în luna martie 2020, cu scopul de a eficientiza colectarea impozitelor și taxelor, vizând îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea evaziunii fiscale. Iată ce trebuie să știe românii despre noile reguli ce urmează a fi implementate!

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică” va intra în vigoare la începutul lunii iulie, după ce președintele țării a aprobat Ordonanța de urgență nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național pentru factura electronica RO e-Factura.

Noile modificări stabilesc în principiu ca toți operatorii economici care sunt stabiliți în țara noastră să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura clienților.

De la 1 iulie, toți clienții vor primi facturi electronice

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, cetățenii români nu vor mai trebui să primească facturi în format tip hârtie, ci cu ajutorul sistemului digital pus la dispoziție operatorilor economici, în urma proiectului înaintat de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Implementarea şi operaţionalizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura vizează trei direcţii mari de acţiune:

  • oferirea unui serviciu public electronic necesar derulării contractelor de achiziţii publice, contractelor de achiziţie sectorială/concesiuni de lucrări şi servicii şi tranzacţiilor dintre operatorii economici, în fapt un instrument de sprijin adaptat evoluţiei contextului pandemic;
  • coerenţa în realizarea şi aplicarea politicilor şi reformelor fiscal-bugetare prin gestionarea în mod eficient a resurselor bugetare alocate instituţiilor şi autorităţilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte şi eficiente care să asigure monitorizarea execuţiei bugetare şi a sumelor alocate diferitelor programe de investiţii;
  • creşterea eficienţei şi eficacităţii în colectarea impozitelor şi taxelor, cu concentrare în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a TVA, precum şi prevenirea şi combaterea fraudei, a evaziunii şi a eventualelor abuzuri în domeniul TVA”, se arată în expunerea de motive a proiectului aprobat recent de Iohannis.

România se luptă să combată evaziunea fiscală

Scopul acestuia este, potrivit motivărilor din cadrul proiectului, eficientizarea colectării impozitelor și taxelor românilor, îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea, respectiv combaterea evaziunii fiscale.

„După cum cunoașteți, la nivelul Uniunii Europene, combaterea fraudei și evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar, iar atingerea acestui obiectiv se urmărește atât la nivel comunitar prin adoptarea de măsuri comune, aplicabile tuturor statelor membre, cât și la nivel național, fiecărui stat membru revenindu-i obligația de a lua măsuri în vederea întăririi capacității administrative și a creșterii gradului de colectare a impozitelor și taxelor”, se arată într-o prezentare realizată de Ministerul Finanțelor din România.

Reprezentanții instituției guvernamentale vor implementa, prin intermediul Centrului Național pentru Informații Financiare, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică care va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de operatorii economici în relație cu instituțiile publice.