Va fi obligatoriu în România! Legea revoluţionară promulgată de Klaus Iohannis. A intrat deja în vigoare

Va fi obligatoriu în România! Legea revoluţionară promulgată de Klaus Iohannis. A intrat deja în vigoare Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să accepte plata online cu cardul a taxelor, impozitelor sau a altor contribuții de stat. Până acum, acest lucru nu era posibil, cetățenii fiind obligați să achite fizic plățile, astfel că noile măsuri vizează modernizarea sistemului actual și racordarea la noile mijloace tehnologice de plată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care operatorii economici care furnizează servicii de utilitate publică sunt obligați să accepte plăți efectuate online, folosind un card bancar, de către contribuabilii români care vor să-și achite taxele, impozitele sau amenzile.

Modernizarea sistemului de plăți

Astfel, se completează OUG nr. 193/2002 cu privire la introducerea sistemelor moderne de plată, care până acum stipula că operațiunile de acest tip se puteau face doar fizic. Acum acest lucru este posibil și prin mijloace electronice.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice", arată legea semnată de șeful statului, Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Implementarea unui sistem electronic de plată trebuie realizată de către instituțiile și autoritățile publice, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri.

Persoanele juridice, noi obligații privind acceptarea plăților consumatorilor

Mai mult, persoanele juridice care realizează activități comerciale cu amănuntul, conform Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000, dar și cele care întreprind activități de prestări servicii de piață și care au o cifră de afaceri ce depășește 50.000 de euro (echivalent în lei) sunt obligate să accepte mijloace de plată folosind cardul de debit, de credit sau preplătit.

„Obligaţia de acceptare de către aceste persoane juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările au depăşit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent", mai arată legea.

În cazul în care pragul stipulat nu este depășit timp de doi ani consecutiv, atunci persoanele juridice nu mai sunt obligate să accepte plata cu cardul sau a altor soluții moderne stabilite de legislația în vigoare.

Normele metodologice privind aplicarea prevederilor ce reies din OUG nr. 193/2002 vor fi stabilite în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoarea a noii legi, după o consultare a instituțiilor de stat cu Bănca Naţională a României.