Va face Biden "nebunia supremă"? Scenearii de coșmar în confruntarea SUA-Rusia

Va face Biden "nebunia supremă"? Scenearii de coșmar în confruntarea SUA-Rusia

Mulți dintre experții în politică internațională din Statele inite sunt foarte îngrijorați de ce se întâmplă în estul Ucrainei. Nu de o reizbucnire a luptelor se tem, ci de faptul că președintele Joe Biden ar putea implica SUA într-o aventură extrem de periculoasă

În august 2008, fostul președinte georgian a lansat o ofensivă militară pentru a recâștiga controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, care se afla sub protecția forțelor ruse de menținere a păcii de la începutul anilor '90. Ofensiva georgiană a provocat și victime trupelor rusești de menținere a păcii. Moscova a răspuns cu o contraofensivă pe scară largă, a ocupat mai multor orașe georgiene și a adus trupele rusești la periferia capitalei Tbilisi.

Putin va împlini 83 de ani la Kremlin. E hotărât să bată recordul lui Stalin

Speranțele georgiene de a vedea implicarea SUA în război s-au dovedit rapid neîntemeiate. Bush l-a asigurat pe Saakashvili de angajamentul Washingtonului față de integritatea teritorială a Georgiei, dar nu a promis sprijin militar. "Statele Unite și aliații săi europeni nu erau dispuși să riște o confruntare periculoasă și imprevizibilă cu o putere nucleară pentru o dispută teritorială obscură. Trupele SUA și NATO au rămas în cazarmă, iar Saakashvili a trebuit să accepte un acord de pace umilitor care a lăsat Osetia de Sud și o altă regiune secesionistă sub control rus", susține expertul american.

Paralelele dintre încurajările excesive ale Washingtonului față de Ucraina și eroarea lui Bush cu privire la Georgia sunt îngrozitoare și alarmante. Guvernul lui Vladimir Putin a dat Occidentului numeroase avertismente de-a lungul anilor că încercarea de a face din Ucraina un client militar NATO încalcă liniile roșii ale securității Rusiei. Anexarea Crimeii în 2014 de către Kremlin trebuie văzută ca un răspuns la implicarea SUA și a Uniunii Europene în răsturnarea guvernul pro-rus al Ucrainei și înlocuirea sa cu un regim pro-vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, administrația Biden pare hotîrâtă să gafeze mai departe. Acum există riscul a două rezultate nefericite ale acestei abordări: unul rău ​​și altul de-a dreptul oribil.

Cele două scenarii se coșmar în relația SUA-Rusia

Rezultatul cel mai probabil este o repetare a episodului din Georgia, în care o țară încurajată de Washington provoacă Rusia, în speranța că SUA se va implica în conflict. Drept urmare, suferă o înfrângere militară decisivă și este umilită, în timp ce liderii SUA s-ar arăta nepăsători.

Mult mai gravă este celaltă variantă, ca SUA să se implice. "Există pericolul ca administrația Biden să concluzioneze că trebuie să onoreze angajamentul implicit față de securitatea Ucrainei și să adopte un răspuns militar la izbucnirea lupte între forțele rusești și ucrainene. Ar fi nebunia supremă, deoarece totul ar putea culmina cu un război nuclear, având în vedere nivelul intens de ostilitate față de Moscova, evident în administrație și o mare parte din elita politică de la Washington, scrie Ted Galen Carpenter pe site-ul nationalinterest.org

Restricțiile Covid-19 sunt pentru prostime. Miniștrii lui Macron petrec în cluburi exclusiviste