V-ați supune unui asemenea test cumplit? Au trăit 40 de zile pe altă lume. Și asta nu e tot....

Cincisprezece voluntari din Franța încheie astăzi una dintre cele mai grele probe din viața lor.

Participanții, șapte femei și opt bărbați, au petrecut 40 de zile în adâncuri peșterii Lombrives din sud-vestul țării. Pe lângă faptul că au fost nevoiți să trăiască zi și noapte la o temperatură de 10 grade, în peștera umedă și întunecată din Pirinei, participanții nu avut niciun contact cu lumea exterioară. Nu au avut niciun fel de vești cu privire la pandemie și niciun fel de comunicare cu prietenii și familia.

UE, în pericol de dezintegrare. Lovitura fatală ar putea veni de la cea mai puternică țară

De-a lungul celor 40 de zile și 40 de nopți, s-au cunoscut unii pe alții și au explorat peștera. Privați total de lumina soarelui, participanții vor fi nevoiți să poarte ochelari speciali pentru a-și proteja ochii când vor părăsi peștera.

Cum se adaptează oamenii schimbărilor radicale?

Oamenii de știință de la Institutul de Adaptare Umană care conduce proiectul „Deep Time” în valoare de 1,2 milioane de euro spun că experimentul îi va ajuta să înțeleagă mai bine modul în care oamenii se adaptează la schimbarea drastică a condițiilor de viață și a mediului.

În parteneriat cu laboratoare din Franța și Elveția, oamenii de știință au monitorizat modelele de somn, interacțiunile sociale și reacțiile comportamentale ale grupului prin intermediul senzorilor. Unul dintre acești senzori era un mic termometru aflat în interiorul unei capsule. Participanții au fost rugați să-l înghită astfel încât temperatura corpului să le poată fi măsurată de la distanță.

Au pierdut socoteala zilelor petrecute sub pământ

Mai mult, participanții nu au avut voie să-și ia cu ei în peșteră ceasurile, așa că n-au avut practic cum să măsoare timpul scurs. Astfel, membrii echipei și-au lăsat programul de somn și hrană în voia ceasurilor lor biologice. Aproape toți au încercat să numere zilele nu în ore, ci în cicluri veghe- somn.

Spectacol fabulos pe cer! Nu ratați Luna Roz!

Vineri, oamenii de știință care-i monitorizau pe participanți au intrat în peșteră pentru prima dată de când a început experimentul. Ei au spus că mulți dintre oamenii din grupul de cercetare au calculat greșit cât timp au stat în peșteră, Mulți au crezut că mai au o săptămână sau chiar 10 zile de stat în peșteră, deși urmau să-și încheie experimentul a doua zi.

„Este foarte interesant să observăm modul în care acest grup se sincronizează”, a spus directorul de proiect Christian Clot într-o înregistrare realizată din interiorul peșterii. Lucrul împreună la proiecte și organizarea sarcinilor fără a putea stabili un timp pentru întâlnire a ridicat multe provocări, a spus el.

Deși participanții arătau vizibil obosiți, două treimi dintre ei și-au exprimat dorința de a mai rămâne sub pământ pentru a finaliza proiectele de grup începute în timpul expediției, a declarat pentru Associated Press Benoit Mauvieux, cronobiolog implicat în cercetare, scrie ziarul Daily Sabah.

„Tranziția etnică” a cuprins Europa. Autohtonii vor deveni minoritari. România e pe listă