USR PLUS, mesaje contradictorii cu privire la scumpirea energiei. Ce spuneau anul trecut și ce spun acum

USR PLUS, mesaje contradictorii cu privire la scumpirea energiei. Ce spuneau anul trecut și ce spun acum

Parlamentarul USR PLUS, Cirstina Prună, se contrazice, în funcție de moment, cu privire la problema scumpirilor la energie electrică și gaze naturale.

Dacă în luna decembrie, pe vremea când coaliția de guvernare „mergea brici”, Cristina Prună susținea că liberalizarea pieței de energie va fi benefică pentru populație, după ce partidul său a fost scos de la guvernare pare că s-a răzgândit. Liberalizarea aduce, conform Cristinei Prună, scumpiri și probleme pentru consumatori.

Jurnalistul Ionuț Cristache a postat pe Facebook două mesaje ale parlamentarului USR PLUS, cu titlul „Puțină demascare nu strică”.

Primul datează de câteva ore și prezintă părerea Cristinei Prună cu privire la creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale, pentru consumatori.

„Prețurile la energie au crescut foarte mult în ultimul an. Putem crede că acesta este rezultatul unui context de moment. Nu este însă așa. Parlamentul chiar a votat constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze sursa acestor creșteri de prețuri. Trebuie să fim însă realiști - nicio comisie de anchetă nu va face ca prețurile la energie să devină mai mici peste noapte.

Realitatea este că aceste creșteri de prețuri sunt rezultatul tărăgănării unor proiecte cheie și a lipsei cronice de investiții în sectorul energetic. Fără investiții noi în energie cu emisii reduse de carbon România va pierde timp, bani, iar consumatorii români vor achita din buzunar ineficiența anumitor companii din sector”, a scris Cristina Prună.

Cristina Prună se contrazice în funcție de momentul mesajului

Doar că, într-un alt mesaj, de la finalul anului trecut, mai exact din 29 decembrie 2020, aceeași Cristina Prună avea o altă opinie. Total opusă. Iată cum lăuda, parlamentarul USR PLUS, măsura de liberalizare a pieței energiei și „beneficiile” pentru consumatori.

„De la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică din România va fi liberalizată. Acest lucru ține de normalitatea oricărei economii deschise. Concurența liberă și cât mai largă în orice domeniu nu poate avea la final decât efecte benefice pentru consumatori, fie că vorbim de calitatea produselor și serviciilor oferite, sau de prețuri.

Liberalizarea completă a pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 constituie un moment al redresării sectorului energetic. Experimentul odios din ultimii ani ai pieței reglementate instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate, stabilite din pixul politicienilor și instituțiilor de stat. Revenirea la piața concurențială va fi benefică și industriei furnizorilor de energie, amorțită până acum de plafonarea artificială a prețului”, scria același parlamentar, tot într-o postare pe Facebook, în 29 decembrie.

Majorarea prețurilor la energie duce la scumpiri în lanț

În ultima perioadă, energia electrică și gazele naturale au cunoscut creșteri de prețuri foarte mari. Acest lucru i-a afectat pe cei mai mulți dintre români care s-au trezit cu facturi mult majorate, uneori chiar duble.

Mai mult, majorarea tarifelor la gaze naturale și energie electrică au avut ca efect și creșterea prețurilor.  În august 2021, inflația a crescut la 5,25%, în comparație cu aceeași lună a anului trecut. Energia electrică, uleiul, gazele și carburanți sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult.

Institutul Națioanal de Statistică a arătat că, luna trecută, cel mai mult s-au scumpit produsele nealimentare, cu aproape 8 la sută. Tarifele serviciilor au crescut și ele cu aproape 3%, iar alimentele s-au scumpit față de august 2020 cu 2,7%.

 

Ne puteți urmări și pe Google News