Evenimentul Zilei > Politica > USR o ia pe urmele PSD. Ce vor face parlamentarii partidului. Decizia a fost anunțată de Barna
USR o ia pe urmele PSD. Ce vor face parlamentarii partidului. Decizia a fost anunțată de Barna

USR o ia pe urmele PSD. Ce vor face parlamentarii partidului. Decizia a fost anunțată de Barna

Deputaţii şi senatorii USR îşi vor depune demisia din Parlament, marţi, pentru a nu face parte dintre acei parlamentari care, la finalul mandatului, vor primi pensii speciale.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că deputații și senatorii formațiunii pe care o conduce a decis să renunțe la pensiile speciale, iar pentru aceasta vor renunța la mandate și își vor depune demisia în Parlament. Decizia USR vine la scurtă vreme după ce Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, doi dintre liderii PSD au făcut un anunț similar. Măsura, care se dorește o provocare și la adresa liberalilor, se înscrie în linia acțiunilor de campanie electorală.

Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiţi din această ţară. Să reprezinţi voinţa populară este o onoare, nu o corvoadă. Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmăreşte eliminarea acestor pensii”, a anunțat Dan Barna într-o postare pe care a publicat-o pe Facebook.

El a precizat că vreme de patru ani nu s-a găsit o majoritate parlamentară care să elaboreze un proiect legislativ menit să anuleze pensiile speciale pentru categoriile privilegiate.

„Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată. Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandate”, a scris Dan Barna pe pagina de Facebook.

Liderul USR a mai spus că Alianța USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiţie esenţială pentru participarea la orice coaliţie de guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Mai întâi a fost PSD

În urmă cu puțin timp Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Alfred Simonis, liderul social-democraților din Camera Deputaților, au făcut un anunț similar, tot pe Facebook. Cei doi au anunțat că-și vor depune demisiile din Parlament în ultima zi de mandat, astfel încât să nu primească pensii speciale, precizând că singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei este contributivitatea – „cât contribui, atât primești”.

„Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială. La fel am făcut şi acum patru ani, la fel voi face şi acum. Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puţin un mandat întreg de parlamentar. În mandatul meu, PSD a asumat o direcţie clară în ceea ce priveşte această nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivităţii”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.