Prefectul PSD a dat un ordin care-i permite candidatului PDL să rămână deputat. Liberalii au luat foc.
USL nu funcţionează la Cluj. Situaţia s-a tensionat în ultima perioadă pentru că PSD-iştii preferă să facă "joc de glezne" în lupta electorală cu PDL. Numirea de către social- democraţi a unor candidaţi fără şanse în alegerile parlamentare, modificarea teritorială a unor colegii pentru ca PDL să aibă şanse mai mari sunt decizii care i-au iritat peste măsură pe reprezentanţii PNL. Ultima manevră a fost făcută marţi de către prefectul PSD-ist în favoarea PDL. Gheorghe Vuşcan a modificat, printr-un ordin de prefect, "graniţele" Colegiului 2 pentru Camera Deputaţilor, în care candidează preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. Votul politic de la alegerile locale indică în mod clar că acest colegiu a fost şi va fi câştigat de candidatul USL. Numai că... surpriză! Marţi, deşi era plecat în China, prefectul PSD, Gheorghe Vuşcan a semnat un ordin prin care mai multe străzi, între care strada Andrei Mureşanu, a fost trecută de la Colegiul 2 la Colegiul 3. Astfel, 4.000 de alegători din Colegiul 2 au fost mutaţi peste noapte, cu trei săptămâni mai târziu decât termenul legal. Miza blatului Scopul acestei mişcări este favorizarea lui Daniel Buda pentru a-şi păstra mandatul de deputat. Potrivit rezultatului de la locale, USL ar fi câştigat Colegiul 2 cu 12.355 de alegători faţă de 11.565 cât au contabilizat cei de la PDL. Mutarea celor 4.000 de alegători slăbeşte, evident, şansele candidaţilor USL pentru Senat şi Camera Deputaţilor. După ce prefectul Gheorghe Vuşcan a semnat ordinul cu pricina, liberalii clujeni au luat foc. Situaţia a fost analizată de conducerea filialei. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, a declarat că îl va susţine pe candidatul USL din Colegiul 2 să depună contestaţie împotriva ordinului prefectului, pe care-l consideră ilegal. Nemulţumirera lui Nicoară vine şi din faptul că pentru Colegiul 2, candidatul USL, provine de la PNL. "Nu am fost consultaţi. Este un gest nesportiv al prefectului Vuşcan. Ne vom susţine candidatul să depună contestaţie", a spus Nicoară. Toate mutările politice din ultima vreme ale celor de la PSD Cluj demonstrează clar dorinţa acestora de a nu avea niciun parlamentar de Cluj. În acest fel, oraşul va rămâne un fief al PDL.
- EXCLUSIV. Surse EVZ: Mocneşte un SCANDAL în USL. Lavinia Şandru refuză colegiul din Arad
Faulturi între PSD-işti Pentru singurul colegiu unde PSD ar avea o şansă reală, Colegiul 1- Camera Deputaţilor, preşedintele organizaţiei judeţene Cluj, Remus Lăpuşan, se luptă din răsputeri să îl cedeze liberalilor. Pentru acest colegiu, ar fi trebuit să candideze, din partea PSD, deputatul Mircia Giurgiu, care, în 2008, a câştigat alegerile la scor. Numai că Lăpuşan nu este de acord cu candidatura lui Giurgiu. Acest joc îl va lăsa pe viitorul candidat, unul fără notorietate, fără şanse în faţa lui Adrian Papahagi, candidat ARD, susţinut puternic de Centru, mai ales că acesta a fost impus de la Bucureşti. Adrian Papahagi se bucură şi de sprijinul preşedintelui României, Traian Băsescu. Liberalii declară tranşant că, în ultimele luni, jocul PSD a fost făţiş în favoarea PDL. Drept argument ei invocă situaţia candidatului din Colegiul 4, profesorul Irimie Popa, a cărui notorietate este foarte scăzută. Cu toate acestea, Popa a fost înscris în cursa electorală pe post de "mână moartă", pentru a facilita victoria candidatului democrat- liberal, Adrian Gurzău. La alegerile parlamentare din 2008, Gurzău a câştigat colegiul cu 50%+1 din voturi.
- LIBERALII AU LUAT FOC: PREFECTUL PSD de Cluj i-a "coafat" colegiul DEPUTATULUI PDL Daniel Buda, ajutându-l pe faţă
PNL: "Prefectul nu putea semna ordinul"
Dacă ar fi să vorbim pe lege, ordinul prefectului Vuşcan este ilegal", spun liberalii. Juriştii partidului studiază legea şi vor depune astăzi o contestaţie la Tribunalul de Contencios Administrativ împotriva ordinului prefectului. "Există o hotărâre a Guvernului 890/2012, care la articolul 17, alineatul 1, lit k. arată că aducerea la cunoştinţa publică a numărului de alegători înscrişi în listele electorale permanente ale fiecărui colegiu uninominal, de către Biroul Electoral de Circumscripţie, se face cel mai târziu la data de 3 octombrie 2012, prin orice mijloc de comunicare", susţin juriştii de la PNL. În baza acestui act normativ, Biroul Electoral Judeţean a emis, în data de 2 octombrie 2012, o hotărâre care cuprinde colegiile şi numărul de votanţi. Ordinul prefectului de Cluj a fost semnat la data de 19 octombrie 2012, cu mult după expirarea termenului legal. CITIŢI ŞI:
- Şoc şi groază în PNL Cluj. Antonescu şi-a trimis consilierul să candideze la Cluj