Evenimentul Zilei > Politica > USL face alegeri deschise pentru candidați. Temeri și frământări printre parlamentarii Opoziției. De ieşit, iese cine trebuie
USL face alegeri deschise pentru candidați. Temeri și frământări printre parlamentarii Opoziției. De ieşit, iese cine trebuie

USL face alegeri deschise pentru candidați. Temeri și frământări printre parlamentarii Opoziției. De ieşit, iese cine trebuie

POLITICĂ. Unii parlamentari PSD şi PNL se tem că Victor Ponta şi Crin Antonescu ar putea folosi scrutinul de stabilire a candidaţilor pentru a scăpa de indezirabili.

Testarea preliminară a candidaţilor USL prin organizarea unor alegeri deschise se vrea un boom de imagine pentru partidele din opoziţie. Surse din cadrul USL susţin că unii parlamentari în funcţie, cu relaţii mai reci cu liderii celor două partide, se tem că rezultatele acestor testări preelectorale ar putea fi folosite de Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru a curăţa viitoarele liste cu candidaţi de cei consideraţi indezirabili, situaţie care ar putea isca frământări şi tensiuni în rândurile PSD şi PNL.
Metoda Năstase
Ideea organizării unor alegeri preliminare pentru selectarea celor mai buni candidaţi pentru locale şi parlamentare nu este una originală. PDL a anunţat o măsură similară, iar fostul lider social-democrat, Adrian Năstase a încercat să o folosească în 2004. Popularizată în mass-media, iniţiativa lui Năstase a săltat temporar partidul în sondaje.
Presiunile lui Ion Iliescu, care-şi dorea favoriţii rămaşi pe dinafară impuşi pe listele cu candidaţi eligibili, dar şi negocierile cu PUR-ul de atunci, au atârnat ca o piatră de moară de ini­ţiativa lui Năstase, care a pierdut tot avantajul de imagine dobândit.
Prin anunţarea organizării până în iunie a unor alegeri preelectorale, USL încearcă în prezent să controleze agenda politică şi să mărească vizibilitatea la nivel naţional şi local, mai ales în colegii, a propriilor candidaţi.
Liderii USL au supralicitat, însă, anunţând că votul va fi unul deschis, public, la care pot participa nu numai membrii, dar şi simpatizanţii USL, cât şi electoratul altor partide. "Poate veni oricine să voteze. Chiar şi votanţii PDL. Şi chiar îi încurajăm să vină să voteze. Orice persoană cu drept de vot poate veni să voteze în alegerile preliminare de la USL. Participarea este deschisă", a subliniat preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, susţinând că nu se teme de vicierea rezultatelor.
Temerile indezirabililor
Cele două părţi încearcă să păstreze nealterat principiul pa­ri­tăţii candidaturilor şi în acest caz. Atât Ponta, cât şi Antonescu au dat luni asigurări, că actualii parlamentari PSD şi PNL vor avea prima şansă în colegiile pe care le reprezintă. Mai întâi însă, trebuie să demonstreze că pot să treacă prin procesul alegerilor preliminare deschise, deci al validării populare prealabile. "Tot ce este prevăzut în protocol se va respecta", ne-a declarat viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.
Vicepreşedintele PNL, Horia Uioreanu nuanţează puţin si­tuaţia. "Nu ştiu dacă se va respecta principiul parităţii, în mod normal aşa ar trebui să se întâmple. Nu este neapărat obligatoriu să fie deputatul sau senatorul în exerciţiu. De exemplu, să zicem că în Colegiul 5 Cluj, unde am câştigat eu, nu voi candida. Numai PNL poate numi un candidat în acel colegiu", ne-a explicat Uioreanu, în prezent candidat la şefia Consiliului judeţean.
Conform unor surse parlamentare din USL, nu este exclus însă ca liderii de partid să se folosească de rezultatele acestor alegeri preliminare pentru a diminua sau mări cota vreunui candidat, în funcţie de statutul respectivului: dizgraţie, indezirabilitate sau… favoriţi.
"În cazul candi­daţilor la parlamentare alegerile vor avea probabil loc la nivelul fie­cărui colegiu, dar va conta cine va centraliza rezultatele", ne-au atras atenţia sursele citate, amintind de modul în care sondajele judeţene pentru desemnarea candidaţilor la locale au fost mai întâi comunicate liderilor partidelor, care le transmiteau ulterior organizaţiilor locale, intermediere care, nu de puţine ori, a ridicat semne de întrebare privind veridicitatea datelor.
"Poate veni oricine să voteze. Chiar şi votanţii PDL. Şi chiar îi încurajăm să vină. Participarea este deschisă"
Cătălin Nechifor, preşedinte PSD Suceava

CITIȚI ȘI:

  • EXCLUSIV Lider PSD: "Și PDL-iștii pot vota la alegerile preliminare ale USL"

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: