Maternitatea braşoveană a fost dotată cu incubatoare prevăzute cu jucării din pluş speciale, care împrumută mirosul mamelor.
Secţia de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternităţii Braşov a fost dotată cu 11 incubatoare de ultimă generaţie, 3 meşe radiante pentru reanimare, lămpi de fototerapie şi un ecograf expert, de ultimul tip, unic în România, care poate depista orice fel de malformaţie congenitală încă din cursul sarcinii. De toate acestea beneficiază nou-născuţii prematur sau cu probleme. Printre investiţiile în aparatura medicală de ultimă oră făcute la Maternitatea Braşov se numără şi nişte ursuleţi din pluş special, care au rolul de a-i calma pe sugari atunci când mama pleacă de lângă ei. Parteneriat româno-elveţian Incubatoarele au funcţii multiple ce permit reglarea temperaturii, umidităţii, concentraţ iei de oxigen, a luminii, toate contribuind la monitorizarea atentă a nou-născutului. Cea mai interesantă dotare a incubatorului o reprezintă, în schimb, ursuleţul „mirositor“.
Jucăria este confecţionată dintr-un material special, care reţine şi propagă foarte uşor mirosurile. Astfel, dacă mama copilului ţine ursuleţul la piept o perioadă de timp, acesta preia mirosul ei. Apoi, ursuleţul este aşezat lângă nou-născut care, simţind mirosul familiar, se linişteşte, crezând că mama lui se află lângă el. „Ursuleţul are darul de a-i linişti pe copii, mai ales pe cei născuţi prematur. Şi pentru mamă are un efect pishologic reconfortant, deoarece ea are încredere că lasă copilul în siguranţă“, spune Laura Oţelea, asistentă-şefă la Secţia de noună scuţi a Maternităţii. Ursuleţul poate fi folosit astfel, pentru o scurtă perioadă de timp, pe post de „mamă-surogat“. Jucăriile nu se găsesc în comerţul românesc Medicii spun că un sugar recunoaşte, din a 6-a zi de viaţă, mirosul mamei şi reuşeşte să deosebească o mamă de alta. Deocamdată, în România, astfel de jucării nu se găsesc în comerţ. În Occident, în schimb, pot fi achiziţ ionate şi jucării care înregistrează bătăile inimii mamei şi care, de asemenea, au un efect calmant asupra sugarilor.
Proiectul e derulat în colaborare cu elveţienii. Maternitatea braşoveană face parte din cele 12 spitale de gen din România, integrate în Programul Româno- Elveţian „RoNeonat“ ce a luat fiinţă în urma unei înţelegeri între Guvernul României şi Guvernul Elveţiei, prin Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. INVESTIŢII Dotări de aproape 5 milioane de euro Aparatura cu care a fost dotat acum spitalul a costat un milion de euro, iar investiţiile totale în maternitatea braşoveană se vor ridica la aproape 5 milioane de euro. În curând, maternitatea va mai primi ventilatoare, pompe de perfuzii şi monitoare care înregistrează funcţiile vitale ale bebeluşilor.
În acest an, şi clădirea maternităţii va intra într-un amplu program de reabilitare, inclusiv clădirea veche în care se află Secţia de ginecologie. „Preconizăm ca pe la finele anului 2008 să reuşim să finalizăm o parte din lucrări“, spune managerul spitalului, dr. Flavius Gliga.