Ursula von der Leyen: UE este pregătită pentru întreruperea parțială a gazului rusesc

Sursă: Belish | Dreamstime.com

Oficialii europeni și-au exprimat în repetate rânduri temerile cu privire la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale din Rusia, din cauza crizei ucrainene. Uniunea Europeană ar fi capabilă să facă față unei întreruperi parțiale a importurilor de gaze rusești, a declarat, marți, 15 februarie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Escaladarea tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei a generat îngrijorări cu privire la fluxurile de gaz rusesc către Europa, determinând UE să își revizuiască planurile de urgență pentru șocuri în materie de aprovizionare, iar pe oficialii UE și SUA să caute surse alternative de aprovizionare.

Ursula von der Leyen oferă asigurări că UE se va descurca

„Modelele noastre arată că, în cazul unei întreruperi parțiale sau al unei scăderi suplimentare a livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem acum mai degrabă în siguranță”, a declarat von der Leyen, la Strasbourg.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa. Prețul gazelor a crescut în Europa, deoarece oferta limitată s-a suprapus cu cererea mare în economiile care au ieșit din pandemia COVID-19 de anul trecut și pe fondul unor importuri rusești mai mici decât se așteptau.

UE a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud despre creșterea livrărilor de gaze și gaze naturale lichefiate (GNL), fie prin livrări suplimentare, fie prin schimburi de contracte, a declarat von der Leyen.

Japonia a fost de acord să livreze gaze naturale

„Am vorbit, de asemenea, cu principalii furnizori de GNL... pentru a întreba dacă am putea schimba contractele în favoarea UE”, a spus președintele CE, adăugând că Japonia este dispusă să facă acest lucru.

„Aceste eforturi dau acum în mod clar roade”, a completat Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, Japonia a transmis că va redirecționa unele încărcături de GNL către Europa, ca răspuns la solicitările UE și SUA. Importurile europene de GNL au atins un nivel record de aproximativ 11 miliarde de metri cubi în ianuarie, puțin sub jumătate provenind din Statele Unite.

Depozitele europene prezintă o rezervă de gaz de 34%

Potențialul impact pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaz rusesc s-a atenuat pe măsură ce Europa se îndreaptă spre primăvară, când cererea de încălzire pe bază de gaz scade, de obicei. În prezent, depozitele de gaze din Europa sunt pline în proporție de aproximativ 34%.

Ursula von der Leyen a declarat că dezvoltarea infrastructurii din ultimii ani a însemnat că Europa este mai bine echipată pentru a distribui gazul și energia între țări, dar că o oprire completă a livrărilor de gaz rusesc ar necesita, în continuare, luarea unor măsuri suplimentare.

Normele UE impun ca țările să aibă un plan de răspuns la o criză de aprovizionare cu gaze, care să includă potențiale intervenții guvernamentale, precum reducerea instalațiilor industriale pentru a acorda prioritate aprovizionării cu gaze a gospodăriilor.

Țările UE sunt responsabile pentru propriile politici energetice, iar dependența de gaz diferă de la un stat la altul. De exemplu, în Danemarca, principala sursă de energie este energia eoliană, în timp ce Ungaria produce electricitate în principal din energie nucleară și gaze.

Von der Leyen a evidențiat că prezența militară a Rusiei în apropierea Ucrainei a accentuat necesitatea ca Europa să reducă dependența de gazul rusesc, iar acest lucru va fi facilitat de trecerea planificată la energie regenerabilă.