Anchetă EVZ. Românii, fraieriți la facturile la gaze. Virgil Popescu recunoaște triplarea de profituri pentru firme

Anchetă EVZ. Românii, fraieriți la facturile la gaze. Virgil Popescu recunoaște triplarea de profituri pentru firme Sursa: arhiva EVZ

În scandalul facturilor uriașe pe care românii trebuie să le plătească la energie electrică și gazele naturale, o mare parte din vină o poartă ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu și fostul premier Florin Cîțu.

Evenimentul Zilei a descoperit că în 2021, firmele de distribuție au cumpărat gazele naturale cu un preț cuprins între 138.5 de lei și 140.3 lei/megawatt/oră și l-au revândut la un preț dublu sau triplu.

Achiziția gazelor naturale care au fost facturate românilor în decembrie 2021, s-a derulat prin Bursa de Mărfuri București, la un preț fix. Perioada de livrare a acestor cantități de gaze naturale este cuprinsă între octombrie 2021 și martie 2022.

Întreaga poveste arată că lucrurile sunt cusute cu ață albă, iar Guvernul Cîțu a permis firmelor de distribuție o marjă de acțiune care le-a permis aproape să își tripleze profiturile. Cum a fost posibil acest lucru, EvZ vă explică cu date concrete în ancheta de presă documentată.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a permis o marjă de profit uriașă

De exemplu, firma de distribuție a gazelor naturale din Cluj Napoca, CPL Concordia a contractat aproximativ 160.000 MWh, pentru iarna 2021/2022, la prețurile indicate mai sus.

În luna septembrie 2021, când și-au dat seama că va exista un scandal enorm legat de facturile la gazele naturale și energie, cei din Guvernul Cîțu, în frunte cu ministrul Popescu au lucrat repede la un proiect de plafonare a prețurilor la gazele naturale și energia electrică, care a devenit lege prin votul din Parlament.

Doar că în această lege, prețurile la gazele naturale erau plafonate la 370 lei MWh. Concluzia este una simplă, Guvernul a lăsat o marjă enormă de acțiune firmelor de furnizare a gazelor naturale care au putut să își pună adausuri comerciale de 260 la sută.

Revenind la firma CPL Concordia, trebuie spus faptul că prețul cu care societatea a revândut gazele naturale, a fost în luna decembrie de 263 de lei, cu 87 la sută mai mare decât prețul de achiziție.

Cartelizarea de la Bursa de Mărfuri

Tot în cazul CPL Concordia din Cluj Napoca, caz care poate fi extins la mai toate firmele de distribuție din România,se poate observa foarte ușor o cartelizare a prețurilor.

De exemplul, gazele importate din Rusia sunt sensibil mai ieftine decât gazele extrase din România. Cartelizarea prețurilor nici nu mai trebuie dovedită, deoarece ele diferă cu câțiva bani de la o firmă la alta.

Este totuși puțin credibil că prețul gazului extras din Siberia, adus prin conducte prin imensa Rusie până în România, unde este vândut cu adaosul comercial de rigoare, este aproape egal cu prețul celor de la Romgaz.

Contractele aflate în posesia EvZ sunt probe elocvente în acest caz. De exemplu, OMV Petrom vinde către CPL Concordia, în data de 17 mai 2021, gaz la prețul de 140.4 lei MWh.

Romgaz Mediaș apare și el pe lista vânzătorilor de gaze. Contractul încheiat în data de 18 mai 2021, pentru furnizarea a 9.100 de MWh oră este de 140.3 lei/MWh.

Poate nu știați dar firmele din România cumpără gaze din Ungaria. Lista contractelor a celor de la CPL Concordia arată că firma a cumpărat gaze de la Met Energy, la data de 19 mai 2021, cu prețul de 138.5 lei MWh.

Subsidiara Gazprom în România este societatea WIEE România. Contractul încheiat cu CPL Concordia, la data de 11 mai 2021, pentru furnizarea a 45.500 de MWh a fost cheiat la prețul de 138.5 lei/MWh. De observat că prețul gazului rusesc este mai ieftin ca cel produs extras din România.

Ministrul Popescu dă vina pe ANRE

Prezent duminică seara, la un post de televiziune, ministrul Energiei, Virgil Popescu a recunoscut că mai multe companii din domeniul energiei și-au dublat profiturile.

„Așa cum ANRE supraveghează piața de energie electrică, și Consiliul Concurenței ar trebui să se uite după înțelegeri, carteluri și alte lucruri care țin prețurile sus. Știind lucrurile din piață și comparând cu 2020 în care consumul în general a fost mic și prețul a fost foarte mic la vânzare, eu aș compara cu 2019 să vedem cum stăm față de acest an. Da, este un profit dublu față de anul 2020.

Din prețul gazului natural, orice depășește 85 de lei se duce 80% la bugetul de stat. E un impozit pe venitul suplimentar. De aceea avem bani din compensare și plafonare”, a explicat Virgil Popescu.

În ceea ce privește compania Electrica Furnizare, companie la care statul este acționar și care a greșit emiterea facturilor către populație, Virgil Popescu a precizat că a fost schimbat deja Consiliul de Administrație.

„Electrica Furnizare a grești facturile. A trimis facturi fără compensare și plafonare. A fost schimbat întreg Consilul de Administrație al Electrica Furnizare”, a precizat Virgil Popescu.