Ursula von der Leyen: liderul german care vrea să aducă o nouă perspectivă și o putere consolidată în fruntea Comisiei Europene.
Istoria Uniunii Europene este plină de nume mari. De la părinții și mamele fondatoare – deși despre acestea din urmă se vorbește cu greu –prin Jaques Delors sau Simone Veil, și chiar Mario Draghi care a apărut drept „salvatorul” euro; în momentele de cea mai mare anxietate pentru prUrsula von der Leyen rămâne fără rival: acesta ar putea fi mandatul 2.0 al „hiperliderului” UE proiectul european. Lista este lungă și Ursula von der Leyen vrea să se alăture acesteia, dacă nu a făcut-o deja.
Ursula, salvatoarea Europei?
Liderul german este candidatul PPE la președinţia Comisiei Europene după alegerile din iunie și este, în același timp, figura care rezonează în capul localnicilor și străinilor ca favorită pentru a menține o putere pe care ea însăși și-a câștigat-o, însumând laude și gestionând şi multe critici, mai ales în ultimele luni.
Miercuri, s-a încheiat termenul limită de prezentare a candidaturilor în PPE și nimeni nu-i face concurenţă. În S&D opțiunea este un comisar de mâna a doua, Nicolas Schmit, pentru că de fapt salută continuitatea germancei. Se pare că nu are rival, nici intern, nici extern, așa că începem deja să vedem cum ar putea fi cel de-al doilea mandat al Ursulei Von der Leyen în fruntea Executivului comunitar.
În cadrul conferinței de presă de la Bruxelles cu liderul PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, Von der Leyen a trasat liniile principale ale ceea ce va fi al doilea mandat al ei: mai multe investiții în Apărare, nicio apropiere de prietenii lui Putin și o UE mai independentă pe scena globală.
Ursula, mama familiei europene
Relația transatlantică este importantă „a spus ea despre legăturile cu Statele Unite, dar că această căsătorie”, a avertizat ea, trebuie să aibă loc cu mai multă Europă decât în trecut.
La rândul său, Weber a spulberat orice îndoială cu privire la sprijinul său, mai ales după câțiva ani de fricțiuni. Familia PPE va oferi o propunere programatică puternică popoarelor Europei.
„Sub conducerea Ursulei von der Leyen vom reuși să controlăm migrația, să investim în apărarea europeană și să ne consolidăm economia pentru cetățenii Europei”, a declarat el.
I-a luat locul lui Merkel, în postura de „Doamna de Fier a Europei”
Cu toate acestea, cazul lui Von der Leyen este deosebit. Nu a candidat în urmă cu cinci ani și nici nu a fost pe listele pentru Parlamentul European; și nici în 2004 nu a candidat pentru Parlamentul European, dar asta nu pare să fie important. Ea a ajuns în funcție și acum proiectează imaginea unei persoane cunoscute, pregătite și capabile să gestioneze proiectele UE în epoca sa cea mai solicitantă.
Ursula von der Leyen era necunoscută publicului larg în 2019. Președinția Comisiei Europene a fost disputată între conservatorul Manfred Weber și socialistul Frans Timmermans, dar rezultatele alegerilor și îndoielile liderilor Celor 27 i-au scos pe amândoi din sprintul final. În mijlocul unor negocieri dure, a apărut numele cuiva care fusese ministru al Apărării în mandatul Angelei Merkel: născută la Bruxelles și cu experiență la diferite niveluri. Von der Leyen părea că va trece prin Berlaymont aproape neobservată, dar mandatul o aștepta plină de experiențe fără precedent.
A început ezitant, dar timpul nu i-a lăsat loc să se adapteze postului. Pandemia a sosit și odată cu ea Comisia Europeană a trebuit să pună în mișcare întreaga maşinărie. Liderul german a devenit fața vizibilă a UE, în mod direct, iar cu decizii și propuneri istorice a început să construiască un hiper-leadership care durează până acum. Din spatele ușilor închise, unii vorbesc despre duritatea ei ca șef - a experimentat plecări sau tentative de plecare a mai multor comisari - și relația ei proastă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, este binecunoscută. Cei care o laudă, în schimb, îi prețuiesc profilul și capacitatea de adaptare la dificultăți.
Primii cinci ani
La cinci ani de la primii ei pași ca președinte al Comisiei, puțini oameni nu o mai cunosc pe Von der Leyen.
„Dacă vorbești despre UE, oamenii o identifică rapid, ceva ce puțini președinți au reuşit în trecut”, sintetizează surse consultate de 20minutos. Și acesta este unul dintre punctele forte pe care le are pentru alegerile din iunie. Ea ajunge la momentul cheie cu o imagine intactă și foarte puțin uzată, în ciuda criticilor dure primite pentru călătoria ei rapidă în Israel după atacurile Hamas din 7 octombrie.
Această rapiditate s-a văzut și cu controversa Sofagate, când a fost scoasă din fotografia oficială într-o călătorie cu Charles Michel în Turcia. Atunci Von der Leyen a apărat nu numai munca ei, ci și pe cea a tuturor femeilor aflate în poziții asemănătoare cu a ei. A câştigat atunci multe puncte. Atenția presei a crescut în UE și, prin urmare, și cererea. Von der Leyen știe acest lucru și a emis deja avertismente importante pentru ceea ce ar putea fi al doilea mandat al ei. Deocamdată, ea a închis controversa privind diviziunea în PPE dintre ea și Manfred Weber, așa cum se vede în conferința de presă pe care amândoi au susținut-o, miercuri, pentru a promova candidatura liderului Executivului comunitar.
Europa, între două războaie regionale, sau în pragul celui de-al treilea război mondial?
Acum totul merge mult mai repede la Bruxelles.
„Lucrez cu pro-europeni, pro-NATO, pro-ucraineni, cu grupuri care susțin în mod clar valorile noastre democratice”, a avertizat ea când a fost întrebată despre o posibilă apropiere de dreapta radicală după alegeri. Ea este cea care conduce.
Astfel, fostul ministru are o mare linie roșie numită Vladimir Putin: nu vor fi frâne în pozițiile Bruxelles-ului împotriva Rusiei și în favoarea Ucrainei, iar această linie se va menține într-un al doilea mandat cu Von der Leyen la cârmă.
Prietenii lui Putin n-au nicio șansă
„Cu cei care sunt împotriva statului de drept, imposibil! Cu prietenii lui Putin, imposibil!”, a afirmat ea. Întotdeauna a fost definită drept europeană și în acel adjectiv nu există loc pentru flirturi cu Kremlinul sau îndoieli cu privire la viitorul UE. Cu Ursula von der Leyen la Berlaymont se pare că începe să se vorbească limba puterii.
Iar această schimbare, acest pas către puterea dură a UE, implică schimbări profunde în fundamentele proiectului comunitar. Von der Leyen este foarte conștientă de acest lucru și de aceea prima ei propunere majoră, dacă va reveni la cârma Comisiei, este să aibă un comisar european pentru Apărare. În ceea ce privește competențele, există loc pentru acest lucru în tratate și ar fi un mesaj important despre modul în care UE s-a adaptat vremurilor.
Totuşi, persistă îndoiala cu privire la potrivirea pe care o poate avea cu figura Înaltului Reprezentant și modul în care sunt distribuite portofoliile deoarece fiecarui stat membru îi corespunde un portofoliu. Invazia rusă din Ucraina a făcut să dispară subiectele tabu; acesta este altul.
Europa „verde”
Vor mai fi și alte chestiuni despre care Von der Leyen va avea multe de spus. Executivul comunitar are puterea de a propune noi măsuri în acele domenii în care colegislaţia revine Parlamentului European și Consiliului, dar va trebui să vedem cum se schimbă discursul acestuia, în special pe două aspecte: migrația și Pactul Verde. În prima, ultimele luni arată deja o mică întorsătură; Bruxelles-ul începe să admită că postulatele exprimate de Italia prin Giorgia Meloni sunt parțial valabile, la fel ca și acordurile cu țări terțe pentru controlul fluxurilor. De fapt, aceste acorduri au declanșat critici dure din partea Parlamentului European.
Agenda de mediu este cu atât mai dificilă, pentru că a fost o sursă de diviziune în cadrul PPE însuși, în reglementări precum legea refacerii naturii, precum și în raport cu protestele fermierilor. Acest Pact Verde s-a accelerat în legislatura care se încheie acum, dar Bruxelles-ul nu exclude să-i dea o nouă abordare, parțial din motive ideologice și într-o oarecare măsură și din cauza ponderii pe care dreapta radicală începe să o aibă în unele guverne ale statelor membre.
Concluzia până la urmă este că, deși nimeni nu vrea să o spună în public, toată lumea știe că Von der Leyen este favorită pentru a continua să conducă Executivul European. Profilul ei are detractori - republicanii francezi sau Vox au anunțat deja că nu o vor susține - dar are mai mulți adepți: lideri începând cu Pedro Sánchez până la Emmanuel Macron, inclusiv Donald Tusk și chiar Meloni însăși, salută un al doilea mandat al liderului german. Nu va fi la fel ca primul, poate ajunge chiar să fie mai solicitant. Acum îi este cunoscută fața, iar examenul va fi mai complicat.
Articol de Emilio Ordiz 20 Minutos Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA/rcostea/cciulu