La premiile Berlinalei de sambata seara, europenii au luat un singur trofeu.
Surpriza si uimire in capitala Germaniei! Cel mai bun film al Festivalului de la Berlin a fost desemnat "Casnicia lui Tuya", o productie chineza in regia lui Wang Qan’an. Cea de-a 57-a editie a Berlinalei si-a premiat castigatorii sambata seara, dupa ce timp de zece zile a adunat pe covorul rosu numeroase staruri.
Daca la inceputul festivalului, lupta parea ca se da intre americani si francezi, spre sfarsit au iesit la rampa cehii si germanii. Numele "Irina Palm", "Falsificatorul" sau "L-am servit pe regele Angliei" au stat pana in ultima clipa pe buzele criticilor ca posibile castigatoare ale Ursului.
Nemtoaica Nina Hoss, desemnata cea mai buna actrita, a luat insa singurul trofeu pentru europeni, pentru rolul principal in "Yella", iar "Falisificatorul", care descrie marea operatiune de falsificare a lirelor sterline lansata de national-socialisti spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a ramas fara premiu. La fel si "Irina Palm", povestea bunicii care presteaza servicii pentru satisfacerea manuala a barbatilor, pentru a-si opera nepotul.
Cei mai mari pierzatori ai festivalului raman francezii. Juriul nu s-a lasat insa impresionat nici de emotionanta biografie a lui Edith Piaf, in "La vie en rose", nici de ambitioasa Angel, care lupta sa ajunga in lumea buna a societatii - desi cele doua realizari au deschis si inchis competitia. O dezamagire a fost si "The Good German", productie americana cu vedete ca George Clooney si Cate Blanchett.
Vis devenit realitate
Pelicula chinezeasca castigatoare prezinta povestea impresionanta a unei femei din Mongolia care, dupa ce sufera un accident de munca, divorteaza de sotul handicapat, nemaiputand avea grija de el, si incearca sa-si gaseasca un alt barbat care sa o ajute sa se ocupe de copii. Regizorul de 41 de ani a mai participat la Berlin, in 2000, la sectiunea Forum, cu "Eclipsa de luna", iar in 2004 cu "Jingzhe", la Panorama.
"Acest premiu mi-a transformat un vis in realitate chiar de Revelionul chinezesc. Acum stiu ca atunci cand nu-ti gasesti pantalonii este un semn bun", a spus Wang Qan’an cand a primit premiul. Publicul si juriul au fost impresionati si de reprezentatia actritei principale, Yu Nan, in rolul unei femei puternice, care infrunta realitatea.
Argint pentru De Niro
Ursul de Argint a fost si el o surpriza, mai ales pentru nemtoaica Nina Hoss, desemnata cea mai buna actrita.
"Inima imi bate asa tare. Ma asteptam ca premiul sa-i revina lui Marianne Faithfull (n.r. - pentru rolul din "Irina Palm")", a marturisit ea cand a ajuns pe scena. La asta se asteptau si spectatorii, care dadeau sugestii inainte de anuntarea castigatoarei.
Hoss a interpretat rolul principal in "Yella", un film despre soarta unei femei din Germania de Est care incearca sa se adapteze capitalismului din vest si sa castige lupta cu fantomele trecutului. Cel mai bun actor al Berlinalei este argentinianul Julio Chavez in "El Otro" ("Celalalt"). Filmul, o coproductie Argentina/ Franta/Germania, a primit Ursul de Argint pentru premiul special al juriului.
Pelicula are in centru un barbat de 38 de ani care trece printr-o criza existentiala si fura identitatea unui mort pentru a scapa de propria viata.
Cel mai bun regizor a fost desemnat israelianul Joseph Cedar, 38 de ani, pentru "Beaufort", un film despre o unitate din armata israeliana aflata in sudul Libanului, in timpul retragerii unitatilor Tsahal, din mai 2000. Regizorul, care a fost el insusi pe frontul din sudul Libanului pentru stagiul militar, zugraveste emotionant temerile si nevoile soldatilor din Beaufort.
Din marile productii americane, doar una a trecut Oceanul cu un urs: "The Good Sheperd", in regia veteranului Robert de Niro - intreg colectivul a primit Ursul de Argint pentru contributie artistica exceptionala. Pelicula reda drama unui student recrutat de CIA si angrenat in Razboiul Rece.
Prea multa stralucire, superficialitate si accent pe spectacol - acesta a fost verdictul specialistilor dupa incheierea festivalului. Acesta a fost si motivul pentru care a fost preferat filmul chinezesc - o poveste simpla, din viata reala, o creatie fara paiete si cosmetice.
Tot asa a iesit in evidenta si "Sunt un robot, dar e OK", un film coreean despre o tanara care se crede robot si se indragosteste de un alt pacient, in spitalul de boli nervoase.
Coreenii au fost recompensati cu Premiul "Alfred Bauer", destinat productiilor care duc filmul intr-o noua era. Pelicula indiana "Vanaja" a luat premiul pentru debut, pentru povestea unei fiice de pescar.
Romania fara urs
Criticii au laudat, dar juriul n-a premiat
Romania a fost reprezentata de lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in cadrul sectiunii Generation 14plus, si de scurtmetrajul "The Sound of Mountains", de Alexandru Belc, prezentat printre scurtmetrajele pe teme legate de mancare, distractie si film din programul Eat, Drink, See Movies.
Chiar daca a impresionat audienta, filmul lui Mitulescu nu a avut succes la juriu. Totodata, actrita Maria Popistasu (foto jos centru dreapta) a fost prima participanta romanca la proiectul "Shooting Stars", derulat de European Film Promotion - o retea de promovare a filmului european - in primul weekend din timpul festivalului. Tonul muzicii la Berlin a fost dat de britanici - Ursul de Argint a fost oferit filmului "Hallam Foe".